Kansainvälinen Tšaikovski-kilpailu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kansainvälinen Tšaikovski-kilpailu on yksi maailman tunnetuimmista ja korkeatasoisimmista kansainvälisistä musiikkikilpailuista. Kilpailu on nimetty säveltäjä Pjotr Tšaikovskin mukaan, ja on järjestetty Moskovassa neljän vuoden välein vuodesta 1958 lähtien. Vuonna 2006 kilpailua lykättiin vuodella, koska Moskovan konservatorion konserttisalia kunnostettiin ja samalla päästiin eroon kilpailun suosiota varjostaneesta päällekkäisyydestä jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen kanssa.

Tšaikovski-kilpailu alun perin perustettiin kylmän sodan aikana pönkittämään Neuvostoliiton mainetta huippumuusikoiden kasvattajana. Alun perin kilpailu oli vain pianisteille ja viulisteille, ja ensimmäisen pianokilpailun Neuvostoliiton pettymykseksi voitti kuin voittikin Yhdysvaltain Van Cliburn. Kun tuomaristo kysyi Nikita Hruštšovilta, voidaanko amerikkalainen palkita, hän vastasi kysymällä: "Onko hän paras?"

Nykyään Tšaikovski-kilpailussa kilpaillaan myös sellonsoitossa (vuodesta 1962 alkaen) ja laulussa (vuodesta 1966), ja viulunrakentamisessa (vuodesta 1990 lähtien).

Kilpailu on toiminut ponnahduslautana kansainväliselle huippu-uralle Van Cliburnin lisäksi mm. Vladimir Aškenazille, Viktoria Mullovalle ja Jevgeni Nesterenkolle.

Huippukorkean tason ja kansainvälisen maineensa ylläpitämiseksi kilpailun luonnetta on muutettu merkittävästi vuoden 2007 kilpailua varten. Kilpailutoimikunta sitoutuu auttamaan voittajia järjestämään konsertteja niin Venäjällä kuin maailmallakin kahden vuoden ajan kilpailun päätyttyä. Lisäksi tuomarikäytäntö on muutettu suljetusta äänestyksestä avoimeksi. Samalla kilpailun budjettia on kasvatettu rajusti (vuoden 2007 pääsponsori oli Toyota) ja osallistujien määrää on karsittu entisestään. Kuhunkin sarjaan valitaan vain kolmisenkymmentä maailman huippuesiintyjää.

Kilpailun esikarsinta on tammikuussa. Loppukilpailu järjestetään kesäkuussa. Kunkin sarjan (piano, viulu, laulu: naiset, laulu: miehet, sello) kuusi parasta palkitaan. Joskin tuomaristo voi päättää olla jakamatta palkintoja, tai jakaa palkintosijan (1. sijaa lukuun ottamatta) useamman kilpailijan kesken.

Voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälisessä Tšaikovski-kilpailussa ensimmäisen palkinnon ovat saaneet:

Pianistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viulistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sellistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mieslaulajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naislaulajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.