Kannabisleivonnainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kannabisleivonnainen

Kannabisleivonnainen on leivonnainen, jonka valmistamiseen on käytetty jotain kannabistuotetta. Syötynä kannabiksen vaikutusaika on pitkäkestoisempi kuin poltettuna ja se alkaa vaikuttaa hitaammin, koska kannabiksen vaikuttavan yhdisteen tetrahydrokannabinolin (THC) imeytyminen ruuansulastuselimistössä kestää jonkin aikaa. Kannabispäihtymys kestää 6–8 tuntia, jos se on saatu syömällä eli kaksi kertaa kauemmin kuin siinä tapauksessa, että päihtymys johtuu kannabiksen polttamisesta.[1]

Koska syötynä THC:n täytyy kulkeutua ruuansulastuselimistön läpi päästääkseen verenkiertoon, paljon suurempi osa siitä metabolisoituu aktiiviseksi aineenvaihduntatuotteeksi 11-hydroksi-THC:ksi kuin poltettaessa.[2] 11-hydroksi-THC on noin 20 % THC:tä voimakkaampaa ja läpäisee veri-aivoesteen nopeammin.[3][4]

Kannabisleivonnaisia voi valmistaa itse tai ostaa esimerkiksi kannabistuotteita myyvistä kahviloista maissa, joissa kannabiksen myyminen on sallittua. Kannabista lisätään yleensä voihin, koska sen vaikuttavat aineet, kannabinoidit, ovat rasvaliukoisia. Voita kuumennetaan pannulla tai kattilassa, ja sitä käytetään aineksena leivonnaisten valmistuksen yhteydessä.

Kannabisleivonnaisille on monia nimityksiä, joista yleisin lienee space cake eli avaruuskakku. Muita syötäviä/juotavia kannabistuotteita on mm. bhang ja green dragon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Päihdelinkki, Pikatieto, Kannabis
  2. Government Marijuana Researcher Speaks Favorably About Marijuana's Medical Utility NORML September 26, 1996.
  3. Possible hepatotoxicity of chronic marijuana usage Sao Paulo Med. J. vol.122 no.3 São Paulo May 2004.
  4. The health and psychological consequences of cannabis use - chapter 1 National Drug Strategy Monograph Series No. 25. Department of Health, Commonwealth of Australia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Drugs and the body Animaatio näyttää miten kannabis kulkeutuu elimistön läpi eri tavalla syötynä kuin poltettuna. Jellinek Prevention. (englanniksi)