Kanihyppy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaninhoppning.JPG

Kanihyppy on lemmikkikanien urheiluharrastus, jossa kanit kisaavat niin esteistä muodostuvilla radoilla kuin pituus- ja korkeushypyssäkin. Laji on rantautunut Suomeen 90-luvulla Ruotsista, jossa sitä on harrastettu jo 70-luvulta lähtien.

Esteharrastuksen voi aloittaa mikä tahansa kani, sen rotuun, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Hyvälle estekanille ominaispiirteitä ovat kuitenkin rohkeus ja avoin luonne. Nykyään iso osa estehypyssä kilpailevista kaneista on juuri estehyppyä varten jalostettuja esteristeytyksiä, joita kasvattaa Suomessa useampi kasvattaja. Estehypyn tarkoitus on, että kani hyppää omasta tahdostaan. Lajissa on erilaisia ratatyyppejä, joista yleisimmät ovat suora- ja mutkarata. Suoralla radalla esteet ovat jonomuodostelmassa, kun taas mutkarata muistuttaa hevosten esterataa. Ratatyyppejä kilpaillaan neljässä eri luokkatasossa; helppo, keskivaikea, vaikea sekä eliitti. Jokainen kani aloittaa kilpailemisen helposta luokasta, ja luokkanousupisteitä kerätessään etenee seuraavalle luokkatasolle. Suora- ja mutkaratojen lisäksi kilpaillaan korkeus- ja pituushypyssä. Harvoin järjestettäviä erikoisempia kilpailuluokkia ovat esimerkiksi tiimi- ja slalomhyppy.

Kanien korkeyshypyn maailmanennätys on 105cm, jonka hyppäsi ruotsalainen esteristeytys Snöflingans S Ch Majesty of Night 18.4.2015. Korkeushypyn suomenennätyksen 95 cm teki risteytysuros Banarama's Arnos Grove vuoden 2015 suomenmestaruuskilpailuissa Maskussa. Pituushypyn maailmanennätys on ollut tanskalaisen Yaboo -kanin hallussa jo vuodesta 1999, jolloin se ponkaisi huimat 300cm. Suomennnätys pituudessa tehtiin vuonna 2015 kun esteristeytys Valhalla loikkasi 290cm.

Suomessa kanihypystä vastaa Suomen Estekanit ry (SEK).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.