Kanellapuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanellapuu
Kukkiva kanellapuu Guadeloupella
Kukkiva kanellapuu Guadeloupella
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Ylälahko: Magnolianae
Lahko: Canellales
Heimo: Kanellapuukasvit Canellaceae
Suku: Kanellapuut Canella
Laji: winterana
Kaksiosainen nimi

Canella winterana
(L.) Gaertn.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kanellapuu Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kanellapuu Commonsissa

Kanellapuu (Canella winterana) on kanellapuukasveihin (Canellaceae) kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta ja hyvin hidaskasvuinen pensas tai puu. Korkeimmillaan se voi kasvaa noin 15 metriä korkeaksi. Rungon halkaisija on noin 15–20 cm. Kukat ovat kaksineuvoisia, mutta heteet ja emit kypsyvät eri aikoihin, jolloin kukat ovat kunakin ajankohtana käytännössä yksineuvoisia. Hedelmät ovat punaisia marjoja. Kanellapuun kaikki osat ovat tuoksuvia.

Kanellapuu kasvaa luonnossa läntisessä Amerikassa. Sitä tavataan Floridan eteläosissa, Karibian saaristossa sekä Etelä-Amerikan koillisosissa. Kanellapuu kasvaa rantametsien tiheiköissä ja pensaikoissa. Tyypillisesti kanellapuu kasvaa kalkkipitoisella maaperällä merenpinnan tason läheisyydessä.

Kanellapuuta on kerätty luonnosta mausteeksi sekä lääkekäyttöön. Kanellapuun lehtiä on käytetty mausteena ja niissä on voimakas, pippurinen maku. Kuoren sisäosan aromi muistuttaa kanelia ja mausteneilikkaa ja sitä on paikallisesti lisätty kaneliin. Kuoressa on 8 % mannitolia ja eteerinen öljy sisältää eugenolia, eukalyptolia, pineeniä sekä karyofylleeniä.

Toisinaan kanellapuuta on myös kasvatettu koristekasvina. Koristekasvina se menestyy tropiikissa tai subtropiikissa, tavallisesti kuivemmilla alueilla. Kanellapuu vaatii hyvin vettä läpäisevän maaperän.

Kanellapuun puuaineksen pintapuu on oliivinruskeaa ja sydänpuu lähes mustaa. Puuaines on hyvin kovaa ja painavaa. Puuainesta on käytetty toisinaan rakentamiseen Puerto Ricossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IUCN SSC Global Tree Specialist Group & Botanic Gardens Conservation International (BGCI): Canella winterana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.9.2021. (englanniksi)