Kaneliorneero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaneliorneero
Arredio-pálido (Cranioleuca pallida).JPG
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Orneerot Furnariidae
Suku: Metsäorneerot Cranioleuca
Laji: pallida
Kaksiosainen nimi

Cranioleuca pallida
(Wied-Neuwied, 1831)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kaneliorneero Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kaneliorneero Commonsissa

Kaneliorneero (Cranioleuca pallida) eli aiemmalta nimeltään valko-otsaorneero on Etelä-Amerikassa elävä orneeroihin kuuluva varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan Kaneliorneero on noin 14 cm. Selästään ja vatsastaan laji on oliivinruskea. Päälaki siivet ja pitkä pyrstö ovat väriltään ruosteenruskeat. Naama on muuta ruumista vaaleampi.[2]. Ulkonäöltään kaneliorneero muistuttaa oliiviselkäorneeroa (Cranioleuca obsoleta), jonka päälaki on tumman ruskea ja vain siipein kupeet ovat ruosteenruskeat. [3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaneliorneeroa tavataan vain Kaakkois-Brasiliassa. Lajin elinympäristöä ovat Vuoristometsien latvuskerrokset ja reunamaat. Lajin elinympäristöt sijaitsevat yleensä 700–2 150 metrin korkeudella meren pinnasta. [2] Kaneliorneeron pesä on pallomainen ja rakennetaan tikuista, juurista ja kuivista lehdistä. Pesä sijaitsee yleensä puussa, mutta laji voi rakentaa pesänsä myös taloihin. [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Cranioleuca pallida IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.1.2014. (englanniksi)
  2. a b Robert S. Ridgely, Guy Tudor, William L. Brown: The Birds of South America: The suboscine passerines, s. 90. University of Texas Press, 1994. ISBN 978-0-292-77063-8. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 23.08.2009). (englanniksi)
  3. Arthur Grosset: Pallid Spinetail (Cranioleuca pallida) arthurgrosset.com. Viitattu 23.8.2009. (englanniksi)
  4. Dante Buzzetti, Silvestre Silva: Nurturing new life - nests of brazilian birds, s. 143. Editora Terceiro Nome. ISBN. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 23.08.2009). (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.