Kananugetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kananugetteja.

Kananugetti on broilerin rintafileestä tai muusta kananlihamassasta valmistettu leivitetty ja uppopaistettu pala. Kananugetit ovat suosittuja tuotteita pikaruokaravintoloissa, oppilaitosten ruokalistoilla ja kotieineksinä. Suomen kaupoissa tuotetta myydään yleisesti einestuotteena sekä valmisruokapakasteena. Pikaruokapaikoissa kananugetit yleensä uppopaistetaan öljyssä. Kotona ne kuumennetaan tavallisimmin uunissa tai paistinpannulla.

Kananugetit kehitti yhdysvaltalainen Robert C. Baker 1950- ja 1960-luvuilla, joka ehdotti huhtikuussa 1963 julkaistussa Agricultural Economics Research -tiedelehdessä leivitettyä "kanapuikkoa" vuonna 1963. Pakastetun tuotteen menekkiä oli testattu myös paikallisissa supermarketeissa.[1][2] Kananugettien kehitys yhdistetään toisinaan myös tuotteen McNugget-nimellä kaupallistaneeseen McDonaldsiin. McDonalds patentoi oman reseptinsä vuonna 1979 ja markkinoi kananugetteja vuodesta 1980.[1]

Vuonna 2013 The American Journal of Medicinessä julkaistussa artikkelissa oli tutkittu kahden yhdysvaltalaisen pikaruokaketjun kananugeteiden sisältö. Molemmissa oli enintään 50 prosenttia kananlihaa ja loppu oli muun muassa rasvaa, verisuonia ja hermostoa. Johtopäätös oli, että kananugetin nimi on harjaanjohtava sillä ne koostuvat pääosin rasvasta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Maryn McKenna: The Father of the Chicken Nugget Slate Magazine, slate.com. 28.12.2012. Viitattu 4.7.2022. (englanniksi)
  2. Robert C. Baker, creator of chicken nuggets and Cornell chicken barbecue sauce, dies at 84 Cornell Cronicle. 16.3.2006. cornell.edu. Viitattu 4.7.2022. (englanniksi)
  3. deShazo, Richard ja Bigler, Steven: The Autopsy of Chicken Nuggets Reads “Chicken Little” amjmed.com. Viitattu 4.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]