Kanadan urheilu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jääkiekko on Kanadan suosituin urheilulaji ja virallinen talviurheilulaji.

Kanadassa harjoitetaan useita eri urheilulajeja. Jääkiekko on maan suosituin laji sekä virallinen talviurheilulaji. Siinä Kanada on myös saavuttanut eniten kansainvälistä menestystä. Sitä vastoin kouluikäisten kanadalaisten ja maahanmuuttajien paljon pelaama jalkapallo ei ole saavuttanut suurta suosiota penkkiurheilulajina, minkä vuoksi maassa ei ole paikallista ammattilaisliigaa. Sen sijaan useat kanadalaiset joukkueet pelaavat yhdysvaltalaisissa sarjoissa, ja vuonna 2007 maa sai ensimmäisen joukkueen Major League Socceriin, Yhdysvaltain korkeimpaan jalkapallosarjaan.

Kanadan pohjoinen sijainti on vaikuttanut paljon kanadalaisten urheilutottumuksiin. Maa on aina menestynyt huomattavasti paremmin talviolympialaisissa kuin kesäolympialaisissa. Jääkiekon lisäksi curling on hyvin suosittua Kanadassa, erityisesti maaseutualueilla, vaikkakaan kokonaisuudessaan se ei ole yhtä suosittua kuin jääkiekko tai muut Pohjois-Amerikan suuret urheilulajit.

Baseball, koripallo, amerikkalainen jalkapallo ja niihin pohjautuvat lajit ovat osanottaja- ja katsojamäärältään erittäin suosittuja lajeja. Muun muassa softball ja katukoripallo ovat suosittuja virkistyslajeja.

Alkuperäiskansojen kehittämä haavipallo on Kanadan virallinen kesäurheilulaji.

Haavipallo eli lacrosse on intiaaneilta periytynyt, Kanadan vanhin peli ja maan virallinen kesäurheilulaji, vaikka lajia pelaa ja seuraa suhteellisen vähän kanadalaisia. Muita suosittuja lajeja ovat muun muassa autourheilu, golf, tennis, uinti, pyöräily, rullalautailu, lumilautailu, alppihiihto, lentopallo, rugby, amerikkalainen vapaapaini, hevosurheilu, taitoluistelu, nyrkkeily, triathlon, yleisurheilu, sekä rodeo läntisessä Kanadassa.

Koska suuri osa kanadalaisista asuu hyvin lähellä Yhdysvaltoja, voivat monet kanadalaiset katsoa myös Yhdysvaltojen ammattilaisliigojen, kuten NASCARin ja NFL:n, tapahtumia. NHL ja kansallinen haavipalloliiga muodostuvat sekä kanadalaisista että yhdysvaltalaisista joukkueista. Torontolla on myös edustussopimus MLB:ssä ja NBA:ssa. Muita suosittuja kanadalaisten harrastamia urheilulajeja ovat esimerkiksi luistelu, hiihto, golf, uinti, baseball ja softball.

Viralliset lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadalla on kaksi virallista urheilulajia. Valtion perustamisesta lähtien vuoteen 1994 ainoa virallinen laji oli alkuperäiskansojen kehittämä haavipallo eli lacrosse. Vuonna 1994 hallitus esitti, että ainoastaan jääkiekkoa pidettäisiin maan virallisena urheilulajina. Alkuperäiskansat kuitenkin vastustivat ehdotusta, sillä niiden mukaan se olisi laiminlyönyt alkuperäiskansojen ainutlaatuisen lajin. Näin ollen 12. toukokuuta 1994 jääkiekosta tehtiin Kanadan virallinen talviurheilulaji, ja haavipallosta virallinen kesäurheilulaji.

Olympialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanada on osallistunut kaikkiin olympialaisiin, paitsi ensimmäisiin vuoden 1896 kesäolympialaisiin ja vuoden 1980 kesäolympialaisiin, joita se boikotoi. Maa on myös isännöinyt vuoden 1976 kesäolympialaisia Montrealissa ja vuoden 1988 talviolympialaisia Calgaryssä. Myös vuoden 2010 talviolympialaiset pidettiin Kanadan Vancouverin alueella ja Whistlerissä.

Kesäolympialaisissa suurin osa Kanadan mitaleista tulee yleisurheilusta, vesiurheilulajeista, soudusta ja melonnasta. Talviolympialaisissa Kanada on yleensä mitalitilaston kärkipäässä. Maa on ollut perinteisesti erityisen menestyksekäs jääkiekossa, taitoluistelussa, pikaluistelussa, sekä curlingissa, jossa Kanadan mies- ja naismaajoukkue ovat saavuttaneet mitalin joka kerta, kun curling on ollut olympialajina.

Merkittävimmät lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääkiekko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääkiekkoa Vancouverin talviolympialaisissa 2010.

Jääkiekko on kuitenkin selvästi seuratuin laji Kanadassa, jossa nykyaikainen jääkiekko onkin syntynyt. Kanadan seitsemälla suurimmalla metropolialueella on edustussopimus NHL-liigaan, ja liigassa on enemmän pelaajia Kanadasta kuin kaikista muista maista yhteensä. Liigassa pelaavat kanadalaisjoukkueet ovat:

Kansainvälisissä turnauksissa Kanada on ollut yksi menestyneimmistä joukkueista niin miesten kuin naistenkin puolella. Kanadan miehet hallitsivat lajia selkeästi aina 1960-luvulle asti, kunnes Neuvostoliitto nousi suurimmaksi jääkiekkomaaksi ja hallitsi lajia tuhoonsa asti. Vuoden 1994 maailmestaruuskilpailuissa Kanada voitti ensimmäisen kultamitalinsa sitten vuoden 1961 kisojen. Joukkueella on yhteensä 23 maailmanmestaruutta, mikä on enemmän kuin millään muulla maalla. Joukkue on myös voittanut viisi seitsemästä järjestetystä jääkiekon maailmancupista, ja sijoittunut jäljelle jääneillä kahdella kerralla toiseksi. Olympialaisten jääkiekkoturnauksen joukkue on voittanut kahdeksan kertaa.

16–20-vuotiaiden juniorikiekko on myös erittäin suosittua. Maassa on kolme suurta junioriliigaa, jotka muodostavat yhdessä Canadian Hockey Leaguen.

Haavipallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman ainoassa haavipallon ammattilaissarjassa, The National Lacrosse Leaguessa, pelaa yhdysvaltalaisten joukkueiden lisäksi kolme kanadalaista joukkuetta.

Koripallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koripallosta on viime vuosina tullut osissa Kanadaa suosittu penkkiurheilulaji. NBA-liiga laajentui vuonna 1995 Kanadaan kahden kanadalaisen joukkueen liityttyä siihen. Nykyään liigassa pelaa enää yksi kanadalainen joukkue, Toronto Raptors. NBA:n vuoden 2005 arvokkain pelaaja Steve Nash on kotoisin Brittiläisestä Kolumbiasta ja pelaa Kanadan maajoukkueessa.

Koripallon keksi kanadalainen liikunnanohjaaja James Naismith vuonna 1891.

Curling[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Curling on todella suosittu talviurheilulaji erityisesti preeriaprovinsseissa. Kansainvälisellä tasolla Kanada on hallinnut curlingia voittamalla 26 maailmanmestaruutta 46:sta miesten sarjassa ja 13 mestaruutta 27:stä naisten sarjassa. Olympialaisissa Kanada on voittanut sekä miesten että naisten sarja mukaan lukien yhteensä kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia.

Kanadalainen jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadalainen jalkapallo, jolla on maassa laaja kannattajapohja, on Kanadan oma rugbyyn pohjautuva pallolaji. Kanadalainen ja amerikkalainen jalkapallo muistuttavat toisiaan paljon ja molempien säännöt ovat peräisin Harvardin (Cambridge, Massachusetts) ja McGillin (Montreal, Québec) yliopistojen vuonna 1874 pelaamista otteluista. Lajit ovat kuitenkin kehittyneet toisistaan erillään, joten niissä on joitakin huomattavia eroja.

Kansallisen kanadalaisen jalkapallon liigan, jossa pelaa yhdeksän joukkuetta, loppuottelu on hyvin suosittu televisiotapahtuma.

Jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallo on ollut pitkään yksi Kanadan suosituimpia virkistyslajeja, mutta ammattimainen pelaaminen ei ole ollut kovinkaan suosittua. Kuitenkin Kanadan naisten jalkapallomaajoukkue on yksi maailman menestyneimpiä. Miesten maajoukkue on sen sijaan pelannut maailmanmestaruuskilpailuissa vain kerran, vuoden 1986 kisoissa Meksikossa, tekemättä kuitenkaan yhtäkään maalia ja ollen näin lopputuloksissa kisojen viimeinen. Vuonna 2000 joukkue yllätti voittamalla CONCACAFin Gold Cupin. Kanada on järjestänyt useita juniorien maailmanmestaruuskilpailuja, ja vuonna 2015 maassa pelataan naisten maailmanmestaruuskilpailut.

Jalkapallolla on Kanadassa pitkä historia. Ensimmäinen nykyaikaisilla säännöillä pelattu ottelu pelattiin Torontossa vuonna 1876, ja ensimmäinen jalkapalloliiga, Dominion Football Association, muodostettiin seuraavana vuonna. Kanada oli varhainen jalkapallomahti, ja se voittikin vuoden 1904 olympialaisissa kultaa. Joukkueen taso alkoi kuitenkin laskea, kun kanadalaisesta jalkapallosta ja jääkiekosta tuli suositumpia lajeja. Perinteisistä jalkapallomaista virranneet maahanmuuttajat pitivät pelin jonkinmoista suosiota yllä, mutta siitä ei enää tullut valtavirran laji.

1980-luvulla Kanada oli hyvin edustettuna pohjoisamerikkalaisessa North American Soccer League -liigassa, joka lopetti toimintansa vuonna 1985. Kanadan oma liiga on tunnettu vuodesta 2006 alkaen nimellä Canadian Soccer League. Kanadalaisen jalkapallon huipputaso on kuitenkin Major League Soccer, johon kuuluu Kanadasta Toronto FC, Vancouver Whitecaps FC ja Montreal Impact.