Kanadalainen elokuva

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elokuvaohjaaja David Cronenberg.

Kanadalainen elokuva tarkoittaa Kanadassa tehtyjä elokuvia. Kanadalainen elokuva on jaettavissa englanninkieliseen ja ranskankieliseen elokuvaan.[1] Pohjois-Amerikassa kanadalainen elokuva on huomattavasti pienempää kuin yhdysvaltalainen elokuva. Suurin osa Kanadassa tuotetusta elokuva- ja televisioviihteestä tuotetaan lähinnä pohjoisamerikkalaiselle valtavirtayleisölle.

Kanadan elokuvateattereissa esitetyistä elokuvista vain noin kaksi prosenttia on kotimaisia. Kanadan elokuvamarkkina on yhdysvaltalaisten hallitsema. Kanadan valtio tukeekin kanadalaisia elokuvantekijöitä National Film Board of Canadan kautta[2].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadalainen elokuvateollisuus käynnistyi heti elokuvahistorian alkuaikoina. Montrealissa esitettiin ensimmäinen elokuva 1896, ja kymmenen vuotta myöhemmin kaupunkiin perustettiin Pohjois-Amerikan ensimmäinen elokuvateatteri. James Freer valmisti ensimmäiset kanadalaiset elokuvat 1897, ja hän kuvasi niissä preerioiden elämää. Ensimmäinen juonielokuva valmistui 1913, ja Canadian Bioscope -tuotantoyhtiö menestyi hetken, mutta pian Hollywoodin suosio kaatoi kanadalaisen elokuvateollisuuden, joka ei pystynyt kilpailemaan Hollywoodia vastaan.[3]

Ensimmäiset Kanadan hallituksen tukemat elokuvat olivat Canadian Pacific Railwayn mainoselokuvia, jotka yrittivät houkutella ihmisiä CPR:n juniin. Brittiläistä dokumenttiohjaajaa John Griersonia pyydettiin 1938 selvittämään kanadalaisen elokuvateollisuuden tulevaisuudennäkymiä. Grierson arvioi ne synkiksi, ja raportin perusteella perustettiin National Film Board of Canada (NFB), jonka ensimmäiseksi johtajaksi valittiin Grierson.[3] Kanadan televisiotoiminta alkoi 1952, ja televisiosta tuli pian NFB:n elokuvien suosituin esityspaikka. Kanadan elokuvakehityksen yhtiö, nykyinen Telefilm Canada, perustettiin 1983. Sen tarkoituksena oli jakaa tuotantotukia ja tuottaa elokuvia ja televisiosarjoja.[4]

Elokuva-alan toimintalogiikkaa Kanadassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalaisille elokuvantekijöille on Kanadassa maksettu tukia yhdysvaltalaisten tuotantojen kuvaamiseksi Kanadassa ja toisinaan Kanadan dollari on ollut sen verran heikko, että elokuvien kuvaaminen Kanadassa on säästänyt muuten yhdysvaltalaisten elokuvien tuotantobudjeteissa.[5] Jotkut kanadalaiset elokuvaohjaajat tekevät elokuvia Yhdysvalloissa. Esimerkiksi maailmankuulun kanadalaisen elokuvaohjaajan James Cameronin tunnetuimpien elokuvien (Titanic, Avatar) valmistusmaina on Yhdysvallat.

Kanadan elokuvatuotanto kukoistaakin periaatteessa, mutta kanadalaisella elokuvalla on vaikeuksia päästä kotimaassaan levitykseen, sillä yhdysvaltalaiset hallitsevat Kanadan markkinoita. Vain noin kaksi prosenttia Kanadan elokuvateattereissa esitetyistä elokuvista on kotimaisia.[4] Kanadalaiset elokuvat eivät kuitenkaan saa läheskään yhtä usein sellaista taloudellista menestystä ja laajaa yleisöä kotimaassaan kuin yhdysvaltalaiset elokuvat Kanadassa saavat, sillä yhdysvaltalaisten hallitsema elokuvien levitys ja pienemmät budjetit vaikeuttavat kanadalaisen elokuvan läpimurtoa huomattavasti. Kanadalaista elokuvaa pidetäänkin menestyksenä jo siinä tapauksessa, jos se tuottaa miljoona dollaria, joka on verrattain vähän 32 miljoonan asukkaan maassa.

Elokuvien tuotantoalueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ontarion provinssi on ollut kanadalaisen elokuva- ja televisiotuotannon keskus, mutta vuonna 2017 Brittiläinen Kolumbia on ohittanut sen.[6] Suurimmat tuotantokeskukset ovat Toronto ja Vancouver, joka on koko Pohjois-Amerikan toiseksi suurin viihteen tuotantokeskus Los Angelesin jälkeen. Jotkut yhdysvaltalaiset elokuvat kuvataan Kanadassa pienempien kustannusten vuoksi. Näin tapahtuu erityisesti silloin kun Kanadan dollari on heikko, mutta valuuttakurssin vaihtelu tuo alalle kausittaisuutta ja katkonaisuutta. Yhdysvaltalaiset hyödyntävät Vancouveria uusien televisiosarjojen pilottijaksojen kuvaamiseen.[7]

Merkittäviä kanadalaisia elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadan kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksi on viimeksi valittu inuittien kansantaruun pohjautuva Atanarjuat – nopeajalka (2001)[8]. Sitä ennen monessa äänestyksessä parhaaksi valittiin Claude Jutran ohjaama quebeciläinen joulutarina Setäni Antoine (1971)[9]. Jutra ohjasi Anne Hébertin romaanin pohjalta Kanadan siihen asti kalleimman elokuvan Kamouraska (1973), pääosassa Geneviève Bujold.

Tunnettuja kanadalaisia elokuvanäyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuimmat kanadalaiset näyttelijät ovat suuria elokuvatähtiä, joita saatetaan pitää maailmalla kuitenkin yhdysvaltalaisina.[3] Tunnettuja kanadalaisia näyttelijöitä ovat muun muassa Keanu Reeves, Jim Carrey, Leslie Nielsen, Donald ja Kiefer Sutherland, Michael J. Fox, William Shatner ja Carrie-Anne Moss. Elokuvaohjaajista tunnetuimpia ovat puolestaan David Cronenberg, James Cameron, Denys Arcand ja armenialais-egyptiläis-kanadalainen Atom Egoyan.[4]

Elokuvajuhlat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montrealissa järjestettävät Montrealin elokuvajuhlat on Kanadan vanhimmat elokuvajuhlat.

Torontossa järjestettäviä Toronton elokuvajuhlia pidetään yhtenä tärkeimpänä pohjoisamerikkalaisten elokuvien näyttämönä.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadalaisia elokuvia on palkittu Canadian Film Awards -palkinnolla 1949-1978. Vuonna 1980 sen tilalle tuli Academy of Canadian Cinema & Televisionin Genie Awards.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Henriksson, Markku: Kanada – Vaahteranlehden maa. Helsinki: Gaudeamus, 2006. ISBN 951-662-965-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Melnyk, George: Film and the City : The Urban Imaginary in Canadian Cinema. Edmonton, AB : AU Press, 2014. ISBN 978-1-927356-59-3.