Kampasaniaiskasvit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kampasaniaiskasvit
Punakampasaniainen (Blechnum appendiculatum)
Punakampasaniainen (Blechnum appendiculatum)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Sanikkaiset Pteridophyta
Alakaari: Saniaiset Pteridophytina
Luokka: Polypodiopsida
Lahko: Polypodiales
Heimo: Kampasaniaiskasvit Blechnaceae
Newman
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kampasaniaiskasvit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kampasaniaiskasvit Commonsissa

Kampasaniaiskasvit (Blechnaceae) on Polypodiales-lahkoon kuuluva saniaisheimo, joka sisällytetään toisinaan raunioiskasveihin (Aspleniaceae)[1]. Kampasaniaiskasveihin kuuluu 7–13 sukua ja reilut 200 lajia[2][3].

Lähes kaikki kampasaniaiskasvien heimon lajit ovat maalla tai kivillä kasvavia saniaisia. Lajien lehtien ulkonäkö vaihtelee suuresti; lehdet ovat joko liuskoittuneita tai yhteen tai useampaan kertaan parilehdykkäisiä. Joidenkin heimoon kuuluvien sukujen saniaisilla on erilliset sekä ulkonäöltään erilaiset kasvu- ja itiölehdet. Jotkin kampasaniaiset (Blechnum) sekä Sadleria-suvun lajit kasvattavat lyhyen ja pystyn, puunrunkoa muistuttavan varren, minkä myötä ne muistuttavat enemmän käpypalmuja kuin saniaisia. Kampasaniaiskasvien lajien itiöpesäkkeiden ulkonäkö vaihtelee, mutta tyypillisesti ne sijaitsevat lehdyköiden tai lehtien liuskojen keskirangan molemmin puolin. Itiöt ovat usein pavunmuotoisia.[3]

Kampasaniaiskasveihin kuuluvia lajeja kasvaa lähes kaikkialla maapallolla, mutta lajirunsaus on suurinta eteläisen pallonpuoliskon trooppisilla alueilla. Monia kampasaniaisia (Blechnum), vitjasaniaisia (Woodwardia) sekä Doodia-suvun lajeja kasvatetaan koristekasveina.[3]

Sukuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[2]

Oseaniansiivet (Oceaniopteris) ja kampasanikat (Parablechnum) yhdistetään mahdollisesti kampasaniaisiin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Plants of the World Online: Blechnaceae Newman Plants of the World Online. 2021. Kew Science. Viitattu 17.12.2021. (englanniksi)
  2. a b World Flora Online: Blechnaceae Newman World Flora Online. 2021. Viitattu 17.12.2021. (englanniksi)
  3. a b c Blechnaceae (plant family) Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica. Viitattu 17.12.2021. (englanniksi)
  4. Govaerts, R. et al.: Blechnum L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]