Kalydón

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalydón
Καλυδών
Eloúntanlahti. Lahden keskellä etualalla pienempi Kalydónin eli Spinalóngan linnoitussaari, taustalla suurempi Kalydónin eli Kolokýthan niemimaa.
Eloúntanlahti. Lahden keskellä etualalla pienempi Kalydónin eli Spinalóngan linnoitussaari, taustalla suurempi Kalydónin eli Kolokýthan niemimaa.

{{{alt}}}
Kalydón
Muut nimet Spinalónga (Σπιναλόγκα), Kolokýtha (Κολοκύθα)
Sijainti 35.2975°N, 25.7381°E
Merialue Välimeri
Vesialue Egeanmeri
Valtio
Valtio Kreikka
Alue Kreeta
Alueyksikkö Lasíthi
Kunta Ágios Nikólaos

Kalydón (kreik. Καλυδών; myös Kalidón) eli Spinalónga (Σπιναλόγκα, Spinalógka) on Kreikan niemi- ja saarialue, joka sijaitsee Mirampéllonlahden pohjoisosassa Eloúntanlahdessa Kreetalla. Se koostuu kahdesta osasta, joiden kummankin virallinen nimi on Kalydón: nämä ovat pienempi Spinalóngan saari, sekä sen eteläpuolella sijaitseva suurempi Spinalóngan niemimaa, joka tunnetaan myös nimellä Kolokýtha (Κολοκύθα). Kumpikin on asumaton (vuonna 2011).

Kartta Kalydónin alueesta ja ympäristöstä.

Sekä saaresta että niemimaasta käytetään samaa nimeä Kalydón/Spinalónga siksi, että ne olivat alun perin mahdollisesti samaa Kolokýthan niemimaata. Kerrotaan, että Spinalóngan saari olisi kaivettu irti niemimaasta samalla, kun venetsialaiset muuttivat saaren linnoitukseksi vuonna 1526. Samalla sekä saari että niemi saivat uuden nimen Spinalónga. Vuonna 1957 italialaisperäinen nimi yritettiin kreikkalaistaa ottamalla sekä saaresta että niemimaasta käyttöön nimi Kalydón. Nimi ei kuitenkaan ole yleistynyt laajalti.[1] Koska sama nimi viittaa kahteen vierekkäiseen kohteeseen, nimeäminen aiheuttaa usein sekaannusta. Nykyisin juuri kuuluisampi linnoitussaari tunnetaan nimellä Spinalónga, kun taas nimellä Kalydón viitataan useammin joko niemeen tai niemeen ja saareen yhdessä.

Kalydónin niemimaan yhdistää varsinaiseen Kreetan saareen vain kapea kannas, jota pitkin kulkee tie Eloúntan kylään varsinaisen Kreetan puolelle. Kannaksen poikki kulkee kanava. Kalydónin alueeseen voidaan lukea myös niemimaan itäpuolella sijaitseva Kolokythián eli Kolokýthaksen saari.

Hallinnollisesti Kalydón kuuluu Ágios Nikólaoksen kuntaan, Lasíthin alueyksikköön ja Kreetan alueeseen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Spinalonga Explore Crete. Viitattu 3.4.2012. (englanniksi)
  2. Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Väestönlaskennan tulokset (XLS) 2011. The Hellenic Statistical Authority (Kreikan tilastokeskus ELSTAT). Arkistoitu 16.10.2015. Viitattu 1.9.2014. (kreikaksi)