Kalliokiitäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalliokiitäjä
White-throated Swift (Aeronautes saxatalis) in flight.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kiitäjälinnut Apodiformes
Heimo: Kiitäjät Apodidae
Suku: Vuorikiitäjät Aeronautes
Laji: saxatalis
Kaksiosainen nimi

Aeronautes saxatalis
(Woodhouse, 1853)

Kalliokiitäjän levinneisyys. Oransseilla alueilla lajia tavataan vain lisääntymisaikaan ja violeteilla alueilla ympäri vuoden.
Kalliokiitäjän levinneisyys. Oransseilla alueilla lajia tavataan vain lisääntymisaikaan ja violeteilla alueilla ympäri vuoden.
Alalajit[2]
  • A. s. nigrior
  • A. s. saxatalis
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kalliokiitäjä Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kalliokiitäjä Commonsissa

Kalliokiitäjä (Aeronautes saxatalis) on kiitäjiin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Pohjois- ja Väli-Amerikasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalliokiitäjä on kiitäjäksi suurikokoinen ja voi kasvaa 15–18 cm pitkäksi. Laji on päästään, selästään, siivistään ja pyrstöstään väriltään musta. Pyrstö on pitkä, kapea ja hieman haarautunut. Kalliokiitäjällä on valkoinen silmäkulmajuova. Kurkku, rinta ja vatsa ovat väriltään valkoiset, ja siipien alapuolella kyljissä on suurikokoiset mustat laikut.[3][4][5]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalliokiitäjää tavataan alueelta, joka ulottuu Kalliovuorilta Kanadan eteläosista Yhdysvaltoihin, ja Yhdysvaltojen lounaisosista Meksikoon ja Hondurasiin asti. Kalliovuorilta niitä tavataan keväisin ja kesäisin pesimäaikaan ja ne muuttavat talvehtimaan etelämmäs. Kalliokiitäjä on vuoristoisten, kivikkoisten ja pensaikkoisten alueiden laji. Se elää tyypillisesti pieninä ryhminä ja viettää suuren osan ajasta ilmassa pyydystäen lentäviä hyönteisiä. Kalliokiitäjä on hyvin nopea lentäjä. Linnun pesimäkausi kestää toukokuulta kesäkuulle. Kalliokiitäjä rakentaa pesänsä korkealle jyrkkään kallioseinämään höyhenistä ja ruohoista, jotka ne liimaavat yhteen syljellään. Toisinaan kalliokiitäjä voi pesiä myös rakennuksiin. Naaras munii typpillisimmin neljästä viiteen munaa.[1][3][4][5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Aeronautes saxatalis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Aeronautes saxatalis (TSN 178014) itis.gov. Viitattu 31.8.2019. (englanniksi)
  3. a b Chantler, P. & Kirwan, G. M.: White-throated Swift (Aeronautes saxatalis) Handbook of the Birds of the World Alive. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)
  4. a b John Shewey, Tim Blount: Birds of the Pacific Northwest, s. 311. Timber Press, 2017. ISBN 978-1-60469-665-3. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 3.9.2019). (englanniksi)
  5. a b Todd Telander: Birds of Colorado, s. 41. Morris Book Publishing, 2012. ISBN 978-0-7627-7418-0. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 3.9.2019). (englanniksi)
  6. Kenn Kaufman: White-throated Swift Aubudon. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)