Kalliojärvi (Sotkamo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalliojärvi
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Maanselkä, Sotkamo
Koordinaatit 63°54′22″N, 28°28′56″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Rommakkojoki
Järvinumero 59.865.1.005View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 159,1 m
Kartta
Kalliojärvi

Kalliojärvi on neljän kilometrin pituinen ja kapea pohjois-eteläsuuntainen järvi Sotkamon Maanselässä Vuoksen ja Oulujoen vedenjakaja-alueella. Järven itärantaa seurailee Joensuun–Kontiomäen rata ja järven eteläpäässä on Maanselän rautatieasema. Järvi on ollut ennen yksi harvoista bifurkaatiojärvistä, jonka vedet laskivat järven pohjoispäästä Oulujoen vesistöön ja eteläpäässä Vuoksen vesistön Kokkojokeen. Nykyään vedet virtaavat Rommakkojokea pitkin pohjoiseen. Lännenpuolella järveen rajautuu jyrkkärinteinen Rommakkovaara ja Rommakkovaaran aarnialue vanhoine metsineen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvi on ollut tärkeä etappi karjalaisten entisellä Pohjantiellä, eräelämän runkotiellä Laatokalta Vuoksen vesistön ja Valtimon reitin latvojen kautta Maanselän vedenjakajan yli. Järvestä alkaen ovat karjalaiset eränkävijät päässeet laskettelemaan veneillään kohti Oulujoen suuta ja Pohjanlahtea, pitkän ylävirtaan nousemisen jälkeen.

Maanselässä on kulkenut aikoinaan Ruotsin ja Venäjän alueiden raja. Merkkinä entisistä rajoista Maanselän asemalla on Täyssinän rauhan rajakivi vuodelta 1595.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Valtimo: Kotiseututeos Karjalan ja Kainuun kauniista rajakunnasta (1994, ISBN 952-90-6060-2)