Kalifornianrulla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uramaki (käänteinen) kalifornianrulla, jonka pinnalle on rullattu lentokalanmätiä.

Kalifornianrulla on sushirulla (makizushi), joka sisältää kurkkua, rapua tai rapujäljitelmää ja avokadoa. Viimeksi mainitun sijasta voidaan käyttää myös mangoa, ja rapujäljitelmän tilalla on joskus rapusalaatti. Kalifornianrullat tehdään yleensä nurin päin (uramaki), eli nori ympäröi täytteitä sisäpuolella ja riisi on jätetty ulkopuolelle. Rullan pinnalla on usein seesaminsiemeniä tai tobikoa.

Kalifornianrullia alettiin valmistaa Los Angelesissa 1960- tai 1970-luvulla. Idea lähti kehittymään Tokyo Kaikan -nimisen ravintolan kokin Ichiro Mashitan päätöksestä alkaa käyttää sushissa avokadoa tonnikalan sijasta. Kalifornianrulla on edistänyt sushin nousemista suosioon eri puolilla maailmaa; se on myös inspiroinut sushikokkeja eri maissa luomaan uudenlaisia fuusioruokia. Kalifornianrulla rohkaisi amerikkalaisia tutustumaan myös länsimaalaisesta näkökulmasta eksoottisempiin sushivaihtoehtoihin.

Kalifornianrulla on saavuttanut suosiota myös Japanissa, jossa sen nimi on käännetty kashu-makiksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:California roll