Kalifornianhevoskastanja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalifornianhevoskastanja
Aesculus californica 2w.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Kaari: Putkilokasvit Tracheophyta
Alakaari: Siemenkasvit Spermatophytina
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Sapindales
Heimo: Saippuamarjakasvit Sapindaceae
Alaheimo: Hippocastanoideae
Suku: Hevoskastanjat Aesculus
Laji: californica
Kaksiosainen nimi

Aesculus californica
(Spach) Nutt.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kalifornianhevoskastanja Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kalifornianhevoskastanja Commonsissa

Kalifornianhevoskastanjan hedelmiä ja siemeniä

Kalifornianhevoskastanja (Aesculus californica) on saippuamarjakasvien (Sapindaceae) heimoon, hevoskastanjoiden (Aesculus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se voi kasvaa joko suureksi pensaaksi tai pieneksi puuksi. Luonnossa laji kasvaa pensasmaisena yleensä noin 4,5 metriä korkeaksi ja puumaisena noin 9 metriä korkeaksi. Lajia kasvatetaan myös koristekasvina.

Kalifornianhevoskastanjan runko on yleensä lyhyt ja rungon kuori on sileä ja hopeanharmaa. Laji on kausivihanta ja sen latvus levittäytyy yleensä laakeaksi. Talvisilmut ovat tahmeita. Lehtiasento on vastakkainen ja lehdet ovat sormilehdykkäisiä. Kussakin lehdessä on neljästä seitsemään lehdykkää, tavallisesti viisi. Lehdykät ovat enintään 15 cm pitkiä, tummanvihreitä, kiiltäväpintaisia ja hienosahalaitaisia. Kukinnot ovat 10–30 cm pitkiä terttuja ja niissä on lukuisia hauraita kukkia. Kukkien väri vaihtelee kermanvalkoisesta vaaleanpunertavaan ja kussakin kukassa on neljä tai viisi terälehteä. Hedelmät ovat piikittömiä, enintään 8 cm halkaisijaltaan olevia kotia, jotka halkeavat siementen kypsyessä. Kussakin hedelmässä on yksi tai kaksi tummanruskeaa, pähkinämäistä siementä, jotka ovat halkaisijaltaan enintään 2,5 cm.

Kalifornianhevoskastanja kasvaa luontaisena Kalifornian rannikon rinteillä ja laaksoissa sekä Tehachapin ja Sierra Nevadan vuoristoissa alle 1300 metrin korkeudella merenpinnasta. Lajia tavataan tavallisesti kuivilta rinteiltä, kanjoneista sekä vesiuomien varsilta.

Kasvatettuna kalifornianhevoskastanja kasvaa parhaiten keskikosteassa ja hyvin vettä läpäisevässä maaperässä täydessä auringon valossa tai puolivarjossa. Laji suosii välimerenilmastontyyppistä ilmastoa, jossa talvet ovat kosteita ja kesät kuivia. Kuumuuden ja kuivuuden myötä laji pudottaa lehtensä ja laji on tyypillisesti ison osan vuodesta lehdetön. Lehdet pysyvät kasvissa kuitenkin pidempään, mikäli maaperässä on kesällä riittävästi kosteutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IUCN SSC Global Tree Specialist Group & Botanic Gardens Conservation International (BGCI): Aesculus californica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.10.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]