Kalibangan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalibangan,Rajasthan,Intia.
Kalibangan,Rajasthan,Intia.
 Kalibangan
Rakhigarhi
Kalibanganin kartta.

Kalibangān on jo raunioina oleva muinainen Indus-kulttuurin asutuskeskus. Paikka oli asuttu noin 3500–1750 eaa. Se sijaitsee Chaggar-Hakra-joen rannalla, joka saattaa olla sama kuin Saraswati. Kalibangan tunnetaan vanhimmasta auratusta pellosta, ja tulialttareista.

Kalibangan jakautui ylimystön kaupunkiin ja alakaupunkiin. Molemmat oli ympäröity muurein. Talot jen ovet veivät 2–3 tielle. Taloissa oli sisäpiha ja 6–7 huonetta sisäpihan kolmelal puolella. Monessa talossa kaivo. Poltetut tiilet yleensä 30 × 15 × 7,5 cm. Tämän kokoisista tiilistä tehtiin myös linnakeen muuria toisessa rakennusvaiheessa.

Tulialttarit?

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalibanganista ei ole löydetty merkkejä muualla Indus-kulttuurissa yleisestä äitijumalatteren palvonnasta. Mutta sieltä on löydetty mahdollisia tulialttareita. Nämä saattoivat kuulua dravidalaisen tulenjumalan, Murukanin palvontaan. Mutta yhtä hyvin ne saattoivat olla keittopaikkoja tai savenpolttopaikkoja. Tulialttarit olivat mutatiilistä tehtyjä korokkeita, joissa on soikeat tulikuopat. Pieniä tulialttareita löytyy myös alakaupungin taloista. Tulikuopista on löydtty hiiltä ja joistain eläinten luita. Tämä viittaa eläinpolttouhreihin[1].

  1. Elements of Indian Archaeology, s. 119–120
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kalibangan
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.