Kalevi Kiviniemi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kalevi Kiviniemi
Syntynyt 30. kesäkuuta 1958 (ikä 57)
Kotipaikka Lahti
Tyylilajit klassinen, urkumusiikki
Soittimet Urut

Kalevi Ilmari Kiviniemi (s. 30. kesäkuuta 1958 Jalasjärvi)[1] on suomalainen urkutaiteilija. Valtion säveltaidetoimikunnan mukaan "Urkujen titaaniksi, Urkujen velhoksi ja Improvisaation mestariksi luonnehdittu Kiviniemi on paitsi kansainvälisesti tunnetuin ja tunnustetuin suomalainen urkutaiteilija, myös laajemmalla tasolla kansainvälisten musiikkitaiteilijoidemme ehdotonta kärkijoukkoa".[2]

Hän on toiminut Lahden Ristinkirkon urkurina (1985-2000) ja Aimo Känkäsen jälkeen Lahden Kansainvälisen Urkuviikon johtajana (1991-2001). Vuodesta 2000 lähtien hän on toiminut konserttiurkurina.

Kiviniemi kirjoitti ylioppilaaksi 1977, suoritti kanttori-urkurin tutkinnon Kuopion konservatoriossa 1981 ja urkudiplomin Sibelius-Akatemiassa 1983. Hän suoritti lisäksi opintomatkoja Saksaan, Pariisiin ja Alankomaihin. Kiviniemi on konsertoinut muun muassa kotimaassa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Virossa, Italiassa, Englannissa, Saksassa, Ranskassa, Venäjällä, Japanissa, Filippiineillä, Australiassa, Yhdysvalloissa, Luxemburgissa, Tšekin tasavallassa, Belgiassa ja Kanariansaarilla.

Kiviniemen kansainvälinen ura lähti käyntiin 1990-luvun alussa Japanissa ja Lontoossa pidetyistä konserteista ja laajentui pian muualle Eurooppaan sekä Yhdysvaltoihin, Venäjälle, Aasiaan ja Australiaan.[2] Kiviniemi on soittanut usein myös Pariisin Notre Damessa, alkaen 2002. "Soolo- ja kamarimusiikkikonserttien lisäksi Kiviniemi on esiintynyt useiden nimekkäiden orkestereiden, kuten Moskovan kamariorkesterin ja Moskovan sinfoniaorkesterin solistina."[2] Hän on toiminut myös kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa (Nürnberg 1996, Capri 1998, Speyer 2001, Korschenbroich 2005) sekä pitänyt mestarikursseja mm. Ruhrin Yliopistossa Bochumissa.

Valtion säveltaidetoimikunnan mukaan "Kiviniemi on klassisen urkumusiikin monipuolinen ja suvereeni taitaja. Hänen erikoisalanaan voi pitää ranskalaista urkumusiikkia, mutta hän on poikkeuksellisen luovasti pureutunut eri aika- ja tyylikausien musiikkeihin, myös aivan uusimpaan musiikkiin. Hän on tunnettu myös erinomaisista improvisointitaidoistaan. Lisäksi hän on tehnyt ja esittänyt lukuisia taidokkaita urkusovituksia mm. Wagnerin, Lisztin ja Franckin musiikista ja toiminnallaan laajentanut urkutaiteen aluetta pitkälle yli totuttujen rajojen. Hulvattomimmillaan Kiviniemi on ollut soittaessaan jättimäisiä Wurlizer-teatteriurkuja, joiden arsenaalista löytyy jos jonkinlaisia efektejä, joita Kiviniemi myös häpeämättä käyttää."[2]

"Suuren yleisön tietoisuuteen Kalevi Kiviniemi on tullut myös noin 100 levytyksensä kautta, joita hän on tehnyt historiallisilla soittimilla, mm. Yhdysvalloissa, Japanissa, Filippiineillä, Australiassa, Italiassa, Ranskassa, Sveitsissä ja Saksassa. Kalevi Kiviniemi on tehnyt myös useita TV-nauhoituksia, mm. Pariisin Notre Damen katedraalissa v. 2000."[2] Hän on myös levyttänyt Jean Sibeliuksen koko urkutuotannon ensimmäisenä maailmassa.

"Kiviniemi on saanut lukuisia levypalkintoja, mm. kaksi kultalevyä ja yhden platinalevyn. Englantilainen The Organ -lehti valitsi Improvisations-levyn vuoden 2000 tähtilevytykseksi ja kotimaassa suomalaista urkumusiikkia sisältävä Visions-levy on saanut Janne-palkinnon parhaasta suomalaisesta soololevystä. Sibelius-festivaalilla v. 2003 Kiviniemi sai Luonnotar-palkinnon ja v. 2004 hänelle annettiin Organum-seuran kiertopalkinto ansioituneesta työstä suomalaisen urkutaiteen hyväksi. Lahti-seura valitsi Kalevi Kiviniemen vuonna 2000 vuoden lahtelaiseksi."[2] Vuonna 2009 hän sai Säveltaiteen valtionpalkinnon jonka myöntää Valtion säveltaidetoimikunta.[2] Samana vuonna Kiviniemen CD Lakeuden Ristin urut valittiin USA:ssa vuoden levyksi.

Levytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalevi Kiviniemi on levyttänyt noin 100 urkulevyä.

 • Musique francaise et improvisations (1992)
 • Sabre Dance (1993)
 • Waltzing Matilda (2003)
 • Astra Brass Septett und Orgel
 • Christmas Organ
 • Die Kunst des Arrangements
 • Symphony No. 5: Toccata
 • Visions - Finnish Organ Works
 • OrganEra 9 - Bombarde (2005) 100. Kiviniemen äänite

Kiviniemen ensimmäinen levytys on v:lta 1989 "Suomen suurimmat urut," äänitetty Lapuan tuomiokirkossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kuka kukin on 2007, Otava 2006
 2. a b c d e f g Säveltaiteen valtionpalkinnot Junnu Aaltoselle ja Kalevi Kiviniemelle Taiteen keskustoimikunnan tiedote 11.3.2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]