CWT Finland

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kaleva Travel)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
CWT Finland Oy
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu Suomi 29. huhtikuuta 1935
Toimitusjohtaja Virpi Paasonen 2011–2017, Johtoryhmä 2017 -
Kotipaikka Helsinki, Suomi Suomi
Toimiala Matkailu
Tuotteet Liikematkat, kokous-ja tapahtumapalvelut
Henkilöstö 340
Omistaja CWT
Kotisivu www.mycwt.com/fi/fi/

CWT Finland Oy on CWT:n omistama liikematkatoimisto, joka tarjoaa matkahallinto-, kokous ja tapahtuma- sekä matkustuskonsultointipalveluita.

CWT Finlandin historiaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2005–2011 Kaleva Travel Oy

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KohdematkatKaleva Oy:n uudeksi nimeksi vaihdettiin toukokuussa 2005 Kaleva Travel Oy ja toimitusjohtajana jatkoi vuoteen 2006 asti Mika Kiljunen. Uutena toimitusjohtajana 2006 aloitti Virpi Paasonen. Hän oli Kaleva Travelin toimitusjohtajana vuoteen 2011 ja Carlson Wagonlits Travelin ostettua Kaleva Travelin Virpi Paasonen jatkoi CWT Finlandin toimitusjohtajana.lähde?

Kaleva Travelin toiminta kansainvälistyy ja palvelutoiminta muuttuu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 Tallinnaan avattiin Kaleva Travelin liikematkustajia 24 tuntia vuorokaudessa palveleva Europa Service Center. Uudet toimistot avattiin Vilnaan, Riikaan, Bukarestiin ja Cluj-Napocaan. Virolaiset Hermann Travel ja Reisibüro K yhdistettiin ja kaikkien toimistojen nimeksi muutettiin Kaleva Travel.lähde?

Kaleva Travel Consulting & Solutions -yksikkö perustettiin vuonna 2010. Uutta oli myös Kaleva Travel Bonus point Manager.

Yhteistyö Carlson Wagonlit Travelin (CWT) kanssa tiivistyi. Aina kun CWT:n voitti glogaalin matkatoimistokilpailutuksen asiakaspalvelupäälliköt saivat hoitaakseen ao. yrityksen Suomen yksiköitä. Lisäksi CWT tuotti Kaleva Travelille, asiakaspalvelupäälliköille ja asiakkaille uusia kansainvälisessä toiminnassa olevia toiminta- ja informaatiovälineitä.lähde?

Vuonna 2007 Kaleva Travelista tuli Suomen suurin liikematkatoimisto ja 2010 Kaleva Travelin lentolippumyynti oli enemmän kuin kahden seuraavaksi suurimman lentolippumyynti yhteensä.

Asikasmarkkinointiin kuului asiakaslehti World Wise sekä vuosittaiset isommat ja pienemmäat asiakastapahtumat. Vuosina 2003–2015 ilmestyi omakuvapostimerkkisarja. Siihen kuului 12 vuosimerkkiä, joissa kaikissa oli aiheena eri Giacomo Puccinin oopperoiden sankaritar.lähde?

Varaus- ja informaatioteknologia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asiakaspalveluvirkailijat käyttivät Amadeus Pro salea ja sen kehitysversioita. Myynnissä ja markkinoinnissa korostettiin teknologiapohjaista Travel Plus tuoteperhettä[1]. Tuoteperhettä kehitettiin koko aika vastaamaan yritys- ja ryhmäasiakkaiden tarpeiden ja teknologiakehitysten myötä.lähde?

Suosituimpana palvelumuotona oli ensimmäinen suomalainen matkailualan portaali Netgate[2], jonka suunnitteli ja toteutti Mika Suni.lähde?

Verkkosivustolle 2008 avattiin Kaleva Travel online, joka perustui Amaduksen Leisure solution ratkaisuun. Facebookiin ja Twitteriin Kaleva Travel liittyi 2010.lähde?

Merkittäviä matkatoimistoalan tapahtumia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus 2010 aiheutti Euroopassa lähes kokonaan lentoliikenteen lamaantumisen. Kaleva Travelin käyttämät mobiiliasiakaspalvelut Mobile Travel assistant, Travel coach, Travel Guard olivat asiakaspalvelussa merkittävässä roolissa. Matkavarausten muutokset ja tiedottaminen pystyttiin hoitamaan kiitettävästi[3].

Matkatoimistoalan murrokseen liittyivät paperisten lentolippujen korvaaminen sähköisillä lentolipuilla 2008 sekä 2010 valtioneuvoston päätös yritysten maksamien lento-, hotelli- yms bonusetujen verotettavuudesta.lähde?

Yhteiskuntavastuuta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimitusjohtaja Virpi Paasonen asiakaslehdessä 03/08:

»… Teemme kaikkemme, jotta ekologinen jalanjälkemme olisi mahdollisimman kevyt. Lisäksi tarjoamme asiakkaillemme entistä enemmän mahdollisuuksia tehdä kestävän kehityksen mukaisia valintoja matkoillaan. Ympäristöohjelman tavoitteena on vähentää jätteiden syntyä, edistää kierrätystä ja ohjata luonnonvarojen vastuullisempaan käyttöön”.»

Kaleva Travelin Core of Conduct, joka kuvasi Kaleva Travelin arvoja; avoimuus, joustavuus, vastuullisuus ja kannattavuus. Green Gate -portaalin CO2 -laskurilla pystyi laskemaan hiilidioksiidijalanjäljen ja sen kautta oli myös kompensaatioratkaisupalvelu The Carbon Neutral Companyn kanssa. WWFn myönsi Green office merkin 2008 Kaleva Travelille ensimmäisenä matkatoimistona Suomessa. Tulevina vuosina WWFn Green office merkin saivat myös Baltian ja Romanian toimistot.lähde?

Kaleva Travel ja Baltic Sea Action Group (BSAG)[4] kehittivät 2008 rahaston Travel Balance Fund[5]. Ympäristöystävällisiä matkustusvaihtoehtoja kehitettiin We Care consept liike- ja erikoisryhmämatkustukseen sekä myös Greengate -videoneuvotteluprojekti Technopoksen kanssa ja paperilaskuille tuli lisämaksu, jonka tuotoista 10 % Travel Balance Fundille.lähde?

Kaleva Travel oli mukana Nelosen Operatio Maa[6] hyväntekeväisyysprojektissa[7].

 • 2005 Latvian toiseksi suurinmman matkatoimiston Via Riga SIA:n koko osakekanta[8].
 • 2008 Kaleva Travel ostaa vähemmistöosakkuuden Hotelzonista[9].
 • 2008 Kaleva Travel osti 20 % Contgo Ltd:stä (kansainvälinen matkailualan ohjelmistokehitysyritys)[10].
 • 2008 Tasavallan presidentti myönsi Kaleva Travelille Laatuinnovaatiopalkinnon PK -yritysten sarjassa[11].
 • 2009 Taloustutkimuksessa Kaleva Travelilla on vahvin liikematkatoimistojen imago.
 • 2010 Kaleva Travel valittiin ensimmäisenä suomalaisena matkailualan edustajana European Business Award - kutsukilpailuun[12].
 • 2010 Väestöliiton Tirkistys tulevaisuuteen -tunnustuspalkinto[13].

2001–2005 KohdematkatKaleva Oy

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juuranto-Yhtiöiden omistama Kohdematkat osti itseään suuremman MatkaKalevan[14]. Yhdistetyn yhtiön vuoden 2002 kokonaismyynnin arvioitiin olevan noin 300 miljoonaa euroa ja sillä saavutettaisiin noin 30 %:n markkinaosuus suomalaisista liikematkamarkkinoista. KohdematkatKalevan kokonaismyynnistä 85 % oli liikematkoja ja se työllisti noin 500 henkilöä. Toimitusjohtajana jatkoi Kohdematkojen toimitusjohtaja Mika Kiljunen ja kansainväliseksi yhteistyökumppaniksi valittiin Carlson Wagonlit Travel.lähde?

Yhdistetyt pääkonttoritoiminnot siirtyivät Ruoholahteen uuteen pääkonttoriin. Myyntitoimistoja oli useita ympäri Suomea ja muutama Virossa.lähde?

Varaustoiminta ja informaatioteknologia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkapalvelujen varaustoiminta tapahtui puhelimitse, faksilla tai sähköpostitse. Yhteiseksi matkatoimistojärjestelmäksi otettiin MatkaKalevan käyttämä AmadeusProSale -matkatoimistojärjestelmä[15] ja Kohdematkojen Euro*Tracista luovuttiin.lähde?

Asiakasyrityksille tarjottiin itsevarausmahdollisuutta ja ensimmäisenä tuotteena oli Amadeus Finland Oyn Aergo[16], jolla matkanvaraaja tai matkustaja itse pystyi pystyi varamaan lentolippuja. Asiakasyritysten tiloissa olleita matkapalvelupisteitä eli satelliittitoimistoja[17] alettiin siirtämään nopeasti yleistyyviin palvelukeskuksiin. Vapaa-ajan matkatoimistopalvelun innovaationa oli henkilökohtainen, kotikäyntejä tekevä Matkaräätäli.lähde?

Merkittäviä matkatoimistoalan tapahtumia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 2004 lentoyhtiöt siirtyivät Suomessa yksi toisensa jälkeen nollakomissioon ja muutamat esittelivät uuden palvelumuodon lentokentillä: Lähtöselvitys internetissä tai automaatilla. Nollakomission myötä matkatoimistojen ansaintalogiikka muuttui ja asiakkaalta perittiin kunkin matkatoimiston itse määrittelemä palvelumaksu (Transaction Fee). Palvelumaksu kattoi matkatoimistovirkailijan työn. Mikäli asiakas käytti itsevarausjärjestelmää palvelumaksu oli edullisempi. Suurasiakassopimukset muutettiin vastaamaan palvelumaksukäytäntöä.lähde?

Ryhmä- ja Erikoismatkat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä ja erikoismatkustusta lisättiin ostamalla Yhtyneiltä Kuvalehdiltä Media-Matkat. KohdematkatKaleva ja lentoyhtiö Blue 1 toteuttivat kahdestaan lentosarjan Kittilään kevättalvella 2005[18].

Hermann Travel toimi Viron olympiakomitean virallisena matkatoimistona Torinon talviolympialaissa 2006 ja Pekingin kesäolympialaisissa 2008.lähde?

 • 2003 Media-Matkat[19].
 • 2004 Herman Travelin koko osakekanta[20].
 • 2004 Carlson Wagonlit Travel Liettuan toimipiste[21].

1967–2001 Kohdematkat Oy

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Kohdematkat

Konsuli Kai Juuranto ja kauppaneuvos Antti Aarnio-Wihuri perustivat Kohdematkat 1967. Aluksi se Juuranto-yhtiöiden ja Wihuriyhtymän sekä muiden omistajien liike- ja ryhmämatkustus tarpeita. Kohdematkat oli merkittävä Lähi-idän projektimatkustusta hoitava matkatoimisto[22]. 1990 -loppupuolella Kohdematkat innovoi ja kehitti asiakasyrityksilleen sähköisiä varaustapoja sekä tarjosi itsevarauspäätteitä liikematkojen hoitamiseksi muista liikematkatoimistoista poikkeavalla tavalla. 2001 Kohdematkat osti MatkaKalevan ja näistä kahdesta yrityksestä syntyi KohdematkatKaleva Oy.

1935–2001 MatkaKaleva Oy

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: MatkaKaleva

MatkaKaleva (alun perin Matkatoimisto Kaleva Oy) perustettiin 29. huhtikuuta 1935. MatkaKaleva oli kehittämässä liikematkustuksen palvelumuotoja, hyödyntämässä uusinta varaus- ja viestintäteknologiaa sekä tukemassa matkatoimistojen yhteistyötä ja solmien aktiivisesti kansainvälisiä yhteistyösopimuksia. MatkaKaleva oli liikematkustukseen erikoistunut Suomen suurin yksityinen matkatoimisto[23], jonka omisti suomalainen huolintaliike John Nurminen Oy.lähde?

 1. Travel Plus tuoteperheeseen kuuluivat e-Travel, Netgate, Hotelzon, Extranet, Meeting & Events, Meeting assistant, Mobile Travel Assistant, GreenGate ja Matkatili
 2. Netgate oli 2008 Kaleva Travelin innovoima jossa oli kaikki online -palvelut pystyttiinvaraamaan yhdestä paikasta ja yhdellä sisäänkirjautumisella. Sen kautta pystyttiin varaamaan kotimaan- ja kansainväliset lennot, halpalennot, nettihinnat, koti- ja ulkomaan hotellit, autovuokraukset ja kotimaan junaliput, laskutus yrityksen toimintamallin mukaan sekä liittymä asiakkaan kulu-ja matkahallintajärjestelmään sekä myös kriisihallinta
 3. Traveller, Kaleva Travelin asiakaslehti 03/10 s. 21
 4. BSAG -säätiön tehtäväksi peruskirjassa on määritelty ”edistävän ihmisen ja luonnon hyvinvointia”
 5. Traveller, Kaleva Travel Asiakaslehti 03/08
 6. Traveller, Kaleva Travelin asiakaslehti 03/08 s. 91
 7. Nelosen hyväntekeväisyysprojekti Operaatio Maa alkaa tv:ssä Sanoma. 11.11.2008.
 8. Kaleva Travel osti matkatoimiston Latviasta Matkaviikko. 13.12.2005.
 9. Kaleva Travel ostaa hotellivaraustekniikkaa Taloussanomat. 16.10.2008.
 10. Traveller, Kaléva Travelin asiakaslehti 3/08 sivu 64
 11. http://www.matkaviikko.net/uutiset_nayta_uutinen.php?id=2317&off=3919[vanhentunut linkki]
 12. Traveller, Kaleva Travel Asiakaslehti 03/10
 13. Väestöliitto palkitsee vuosittain kotien ja perheiden hyväksi toimineen henkilön, ryhmän tai yhteisön palkinto Tirkistys tulevaisuuteen -tunnustuspalkinnolla
 14. Yhteistyökumppani osti Kaleva Travelin Yle Uutiset. 7.2.2011. Yleisradio Oy. Viitattu 20.7.2017.
 15. Matkatoimistojärjestelmä muutti työtapoja. Myyntivirkailija tiliöi myymänsä matkapalvelut, kirjoitutti tarvittavat matkadokumentit ja laskutti. Laskutustiedot menivät suoraan reskontraan ja tilastointiin
 16. Asiakasyritykselle luotiin matkustussäännön mukainen profiili profiili, joka ohjasi matkanvaraajan tai matkustajn varausprosessia
 17. Sateliittitoimistoksi kutsuttiin asiakasyrityksen tiloissa olevaa täydellisin lipunkirjoitusoikeuksin olevaa matkatoimiston myyntipistettä
 18. Blue 1 avaa reitin Rovaniemelle Kaleva.fi. 16.12.2004.
 19. KohdematkatKaleva ostaa Media-matkat MTV uutiset. 13.10.2003. [vanhentunut linkki]
 20. Kohdematkat-Kaleva osti virolaisen Hermannin Turun Sanomat. 3.3.2004. Arkistoitu 12.12.2019.
 21. KohdematkatKaleva osti Carlson Wagonlit -toimiston Liettuasta Matkaviikko. 22.11.2004.
 22. Suomalaiset rakennusyhtiöt saivat suuria projekteja Saudi-Arabiassa, Libyassa ja Irakissa 1970-luvulla ja 1980-luvun alkupuolella. Projekteissa työskenteli suunnittelijoita ja rakennusmiehiä
 23. Kauppalehti 30. elokuuta 1994

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]