Kalastuslain 379/2015 käyttö- ja hoitosuunnitelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käyttö- ja hoitosuunnitelmalla tarkoitetaan kalavarojen käytön ja hoidon alueelliseksi järjestämiseksi laadittavaa suunnitelmaa; kalastuslain mukaan:

  • 36 § Käyttö- ja hoitosuunnitelman laatiminen: Julkisoikeudellinen kalatalousalue laatii ehdotuksen alueensa kalavarojen käyttö- ja hoitosuunnitelmaksi.
  • 37 § Käyttö- ja hoitosuunnitelman hyväksyminen: Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus hyväksyy käyttö- ja hoitosuunnitelman.
  • 39 § Käyttö- ja hoitosuunnitelman toimeenpanon valvonta: Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus valvoo, että kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelma toimeenpannaan.
  • 41 § Kalastuksen järjestäminen: Kalastus on järjestettävä käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaisesti.

Käyttö ja hoitosuunnitelma tuo suunnitelmallisen toimintamallin kalatalouteen. Anne Kalmari (kesk.) näkee uuden lain uhkaavan lähidemokratiaa ja sopimisvapautta. [1]

Lakia alempitasoisten ohjeiden ja mallien soveltamiseen voi liittyä monenlaisia ongelmia.[2][3] Lakia alempiasteisella säädöksellä ei voi säätää sellaisista asioista jotka vaativat lakitasoisen käsittelyn, kuten perusoikeuksien loukkaukset.[4] KHS:sä määritetään kartalla alueet joille ELY voi antaa 13§ mukaisen alueellisen luvan, vastoin kalastusoikeuden omistajan tahtoa.[5] KHS:ssä määritellään usein myös hinta jolla omistajan on tehtävä kalastusoikeuden vuokraus. Julkisoikeudellisen yhdistyksen oikeus hinnoitella yksityistä omaisuutta on kalatalouden kummallinen piirre ja oikeuden laillisuus on kyseenalaistettu.[6] Lupapäätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Käyttö- ja hoitosuunnitelma hyväksytään kalatalousalueen yleiskokouksessa. Yleiskokoukseen saavat osallistua yli 50 ha osakaskunnat, yli 50 ha yksityiset vesialueet, yhteisedustaja alle 50 ha vesialueilta ja valtakunnalliset kalastusalan järjestöt. Kalataloushallinnon mukaan käyttö- ja hoitosuunnitelma on kaikkia kalatalousalueen kalastusoikeuden omistajia, osakaskuntia ja niiden jäseniä velvoittava keskinäinen sopimus kalastuslain 41§ perusteella[7]. Julkisoikeudellisen kalatalousalueen yleiskokous vahvistaa ehdotuksen käyttö- ja hoitosuunnitelmaksi enemmistöpäätöksena.[8] Yksityisoikeudellinen osakaskunta, eli kalatalousalueen jäsenyhteisö, tekee jäseniensä tasa-arvoisuudesta poikkeavat päätökset 2/3 määräenemmistöpäätöksin.[9]

Kalastuslaissa tarkoitettu kalatalousalueen yleiskokouksen päätös käyttö- ja hoitosuunnitelmaa koskevan ehdotuksen vahvistamisesta on asian valmisteluun kuuluva toimi. Päätökseen ei voida vaatia oikaisua kalastuslain nojalla eikä siihen voida myöskään hakea muutosta valittamalla. ELY-keskus hyväksyy kalatalousalueen yleiskokouksen vahvistaman käyttö- ja hoitosuunnitelmaehdotuksen, jos kalastuslain 37 §:n 1 momentin 1–4 kohdassa säädetyt edellytykset täyttyvät. Muussa tapauksessa ELY-keskus voi pykälän 3 momentin perusteella palauttaa ehdotuksen kalatalousalueelle uudelleen valmisteltavaksi. Hallintopäätös, johon voidaan hakea muutosta valittamalla, syntyy vasta käyttö- ja hoitosuunnitelman hyväksymistä koskevan ELY-keskuksen ratkaisun myötä. [10]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]