Kalastajanlinnake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalastajanlinnake on vanhan kaupunginmuurin päälle tehty rakennelma ja tunnettu näköalapaikka Budapestissa, Budan Linnavuorella. Kalastajanlinnake ja sen vieressä oleva Matiaksenkirkko ovat Linnavuoren suosituimpia nähtävyyksiä. Linnakkeesta on hyvä näköala Tonavan rantaan ja Pestin puolelle.

Kalastajanlinnakkeen on suunnitellut Frigyes Schulek, joka vastasi myös Matiaksenkirkon uudelleen rakentamisesta, ja se rakennettiin vuosina 1895–1902. Linnake on tyyliltään lähinnä uusromantiikkaa tai uusgotiikkaa. Se on rakennettu valkoisesta kivestä ja siinä on paljon torneja, käytäviä, portaita ja parvekkeita. Seitsemän tornia edustavat seitsemää unkarilaista heimoa, jotka tulivat maahan päällikköjensä johdolla vuonna 896. Linnakkeen edessä on Tapani Pyhän ratsastajapatsas.

Kalastajanlinnake on saanut nimensä kalastajien killasta, jonka tehtävänä oli keskiajalla puolustaa nykyisen linnakkeen paikalla olevaa kaupunginmuurin osaa. Paikalla oli myös kalatori. Linnaketta ei ole kuitenkaan koskaan käytetty sotilaallisiin tarkoituksiin, vaan se on rakennettu lähinnä koristeeksi.