Kalanteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Calender process
Calender machine
Calender machine for electrode pressing in Lithium-ion battery manufacturing

Kalanteri on paperikonelinjan osa, jossa muokataan paperin paksuutta, karheutta tai kiiltoa. Näihin suureisiin vaikutetaan nippikuormituksen, lämpötilan ja kosteuden avulla.

Kalanterityypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Konekalanteri
  • Soft-kalanteri
  • Multinippikalanteri (Superkalanteri)
  • Gloss-kalanteri

Konekalanteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konekalanteri on kovanippinen kalanteri, jossa molemmat telat ovat teräksiset. Konekalanterissa vyöhykeohjattu tela on yleensä alapuolella ja termotela yläpuolella. Konekalanteria käytetään paksuuden (engl. caliper control) säätämiseen. Konekalanteria käytetään yleensä ennen päällystyskonetta tasaamaan paksuusprofiilia, jotta päällystemäärä pysyisi kohtuullisena. Konekalanteroinnissa paperirataa puristetaan siten että paksuimat kohdat "litistyvät kasaan". Tässä kalanterointi tapahtumassa radan "kuopat" eivät kalanteroidu.

Soft-kalanteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soft-kalanteri on pehmeänippinen kalanteri, jossa vyöhykeohjattu tela on niin sanottu pehmeäpintainen, jota se ei käsin kosketeltaessa kuitenkaan ole. Pehmeänippinen kalanteri on käytössä sanomalehtikoneissa, joissa paperi kalanteroidaan loppukäyttöä varten. Pehmeänippisellä kalanterilla kalanteroidessa tela myötäilee paremmin paperin pinnanmuotoa ja siten pinta kalanteroituu kauttaaltaan paremmin. Tässä sovelluksessa ei päätavoitteena ole saada tasapaksuista paperirataa, vaan poistaa karheutta. Konekalanteri tasoittelee vain "huiput".

Multinippikalanteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Multinippikalanteria käytetään ensisijaisesti päällystettyjen paperilajien kiillottamista varten, mutta myös SC-lajin paksuusprofiilin säätöön.

Multinippikalanterista käytetään yleisesti nimitystä superkalanteri. Nykyisillä koneentoimittajilla on kuitenkin omat tuotenimet kyseiselle laitteelle, joten superkalanteri -nimityksen käyttö on vähentynyt.

Superkalanteri on kone, jossa ei ole välitelojen kevennyksiä tai telapakkaa ei ole asetettu 45 asteen kulmaan. Ainoastaan välitelojen akseli- ja laakeripesien massat ovat kevennetyt. Toinen oleellinen ero nykyiseen multinippikalanteriin on kuormitus ylätelalta.

Nykyisten multinippikalantereiden välitelojen massat ovat kevennettyt, joten nippikuormat ovat tasaiset, jolloin alimmat nipit eivät purista paperirataa superkalanterin tavoin voimakkaammin.