Kakskerran kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kakskerran kirkko
Kakskerran kirkon eteläinen puoli.
Kakskerran kirkon eteläinen puoli.
Sijainti Kakskerta
Kirkkokunta Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Hiippakunta Turun arkkihiippakunta
Seurakunta Turun Martinseurakunta
Rakentamisvuosi 1769
Suunnittelija Christian Friedrich Schröder
Materiaali kivi
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Kakskerran kirkon sankarihaudat.
Lyhyt vartiotie elonpäivämme lie, tuhatvuotinen on isänmaa

Kakskerran kirkko sijaitsee Turun eteläpuolella, Kakskerran saarella samannimisen entisen kunnan alueella. Kirkon on suunnitellut Christian Friedrich Schröder ja se rakennettiin vuosina 1765–1769. Kirkko on keskiaikaisen mallin mukaan rakennettu, suorakaiteen muotoinen ja yksilaivainen. Rakennusaineena on harmaakivi. Kirkko vihittiin tarkoitukseensa 1770. Kirkon kellotapulin on suunnitellut C. Bassi vuonna 1824.

Tarinan mukaan paikalliset kalastajat saivat yllätyksekseen mereltä suunnattoman suuren kalansaaliin. Niinpä he ajattelivat, että tämän alueen täytyy olla siunattu. Tapahtuman seurauksena saarelaiset päättivät rakentaa paikalle kirkon.

Vuonna 1940 kirkossa tehtiin suuri restaurointi, jolloin kirkon kiinteä sisustus uusittiin lähes kokonaan arkkitehti Erik Bryggmanin suunnitelman mukaan. Hänen suunnittelemiaan ovat myös alttaritaulun yläpuolelle enkeliveistosten väliin ripustettu risti, kirkon länsipäässä oleva parvi sekä alttarikaide. Kirkon alttaritaulu on 1600-luvulla tammilevylle tehty signeeraamaton öljymaalaus, jonka aiheena on ehtoollisen asettaminen. Kirkon alkuperäisestä alttarista on jäljellä ainoastaan sen vuonna 1843 tehty kehystys.

Nykyisin Kakskerran kirkko on yksi Turun Martinseurakunnan kolmesta kirkosta. Merenrannalla sijaitseva kirkko on kesäisin erityisen suosittu vihkikirkko. Hyvän akustiikan takia kirkossa järjestetään myös konsertteja. Talvisin Kakskerran kirkossa järjestetään jumalanpalveluksia suurina juhlapyhinä ja erikseen ilmoitettuina päivinä. Kesä-, heinä- ja elokuussa kirkossa on jumalanpalvelus joka sunnuntai-ilta.

Museovirasto on vuonna 2009 määritellyt Kakskerran kirkon yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kakskerran kirkko Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kakskerran kirkko.
  • Kakskerran kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.