Kajaanin rautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kajaani
Kajana
Kajaani railway station.jpg
Perustiedot
Lyhenne Kaj
Rataosa Iisalmi–Kontiomäki
Kajaani–Lamminniemi
Sijainti 64°13′12″N, 027°44′19″E
Osoite Asema-alue, 87100 Kajaani
Etäisyydet Iisalmi 83 km
Kontiomäki 25 km
Oulu 191 km,
Lamminniemi 3 km
Avattu 1905
Liikenne
Kaukoliikenne Oulu–Pieksämäki–Helsinki
Tavaraliikenne sahatavara, puutavara, kaivannaisteollisuuden tuotteet
Muut tiedot junakohtauspaikka
Asemarakennus
Tyyppi jugend-tyylinen kaksikerroksinen rakennus
Suunnittelija Gustaf Nyström
Materiaali puu
Lipunmyynti lippuautomaatti
Ratapiha
Raiteisto 2 laituriraidetta (raiteet 1–2)
7 sivuraidetta (raiteet 3–9)
5 pistoraidetta

Kajaanin rautatieasema (lyh. Kaj, ruots. Kajana järnvägsstation) on rakennettu vuosina 19041905, kun rautatie Iisalmesta Kajaaniin valmistui. Asemarakennuksen on suunnitellut Gustaf Nyström. Tätä jugendtyylistä asemarakennusta kutsutaan usein Suomen kauneimmaksi asemarakennukseksi.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Odotussali on avoinna junien kulkuaikana. Valtaosa junista pysähtyy raiteella 1, mutta myös raidetta 2 käyttää kaksi junaa kumpaankin suuntaan.[1]

Aseman lipunmyynti lakkautettiin 2. elokuuta 2014[2], mutta asemalla on lippuautomaatti.

Ratapiha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kajaanin ratapihalla on vuoden 2005 aikana suoritettu laajoja muutos- ja kunnostustöitä, jotka liittyvät rataosan Iisalmi–Kontiomäki sähköistys- ja turvalaitetöihin. Samalla Kajaanin ratapihan kampiasetinlaite purettiin. Nykyisin liikennepaikan liikenteenohjaustoiminnot hoidetaan kaukokäytöllä Iisalmesta käsin.

Ratapihalla on kaksi henkilöliikenteen raidetta sekä viisi tavaraliikenteen raidetta. Ratapihalta on raideyhteys Lamminniemeen sahalle ja entiselle paperitehtaalle sekä aiemmin myös Petäisenniskan suuntaan.

Petäisenniskan raiteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petäisenniskan ratapiha oli Kajaanin liikennepaikkaan kuulunut tehtaan ratapiha, joka sijaitsi Kajaanin ratapihalta haarautuvan, noin kahden kilometrin mittaisen pistoraiteen päässä. Ratapiha palveli Petäisenniskalla sijainneita Lihakunnan, Kainuun Sementin ja Kajaani Oy:n puusepäntehtaan kuljetuspalveluita sekä Nuasjärven uitto- ja muuta rahtiliikennettä. Petäisenniskassa oli suuri siltanosturi lähellä radan päätepistettä. Raideyhteys Petäisenniskaan purettiin rataosan Iisalmi–Kontiomäki turvalaite- ja sähköistystyöihin liittyvien ratapihamuutosten yhteydessä vuosina 20052006.

Lamminniemen raiteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lamminniemen raiteisto oli osa Kajaanin liikennepaikkaa 3. kesäkuuta 2007 saakka. Tuolloin Lamminniemen ratapiha erotettiin Kajaanin liikennepaikasta itsenäiseksi liikennepaikaksi. Lamminniemen sivuradan pituus on noin 3,2 kilometriä, ja sillä on ainoastaan vaihtotyöliikennettä. Raidetta ei ole sähköistetty eikä sillä ole junien automaattisen kulunvalvonnan laitteita.[3] Rata palveli UPM-Kymmenen Kajaanin paperitehtaan raaka-aineiden ja lopputuotteiden kuljetuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.