Kaivokatu (Helsinki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaivokatua lännestä päin Sokoksen katolta kuvattuna. Taustalla näkyvien kerrostalojen välistä alkaa Kaisaniemenkatu.

Kaivokatu (ruots. Brunnsgatan) on lyhyt itä–länsi-suuntainen katu Helsingin ydinkeskustassa Kluuvin kaupunginosassa. Se päättyy lännessä Mannerheimintiehen ja idässä Mikonkatuun, jonka jälkeen se jatkuu Kaisaniemenkatuna. Kadun varrella sijaitsevat Helsingin päärautatieasema ja Rautatientori sekä useita muita huomattavia rakennuksia, kuten Ateneumin taidemuseo ja Makkaratalo.

Kaivokadun nimi johtuu Globrunnet-nimisestä kaivosta, joka 1800-luvulla sijaitsi tämän kadun ja silloisen Haka­salmen­kadun, nykyisen Keskus­kadun risteyksessä.[1]

Kaivokatu on yksi Helsingin ydinkeskustan vilkkaimmin liikennöidyistä kaduista, sillä se yhdistää toisiinsa kaksi kantakaupungin sisääntuloväylää, Kaisaniemenkadun (joka on Hämeentien ja Siltasaarenkadun jatke) ja Mannerheimintien. Katua pitkin liikennöivät useat linja-autolinjat sekä raitiolinjat 3, 5, 6, 7 ja 9. Asematunneli johtaa Kaivokadun ali rautatieasemalta Makkaratalon maanalaiseen kerrokseen, ja siihen liittyy myös Rautatientorin metroasema.

Kaivokatu vuonna 1907. Etualalla näkyvät rakennukset purettiin 1920-luvulla, sen jälkeen, kun uusi asemarakennus oli valmistunut ja vanha purettu. Katua levennettiin huomattavasti.[2]

Helsingin kaupunki on suunnitellut Kaivokadusta joukkoliikennekatua. Keskustan poikittainen autoliikenne voisi keskittyä tuolloin Etelä- ja Pohjoisesplanadille.[3] Syyskuussa 2023 Helsingin kaupunkiympäristö­lautakunta päätti yksityisautoilun lopettamisesta Kaivokadulla osana ydinkeskustan liikennejärjestelmä­suunnitelman tavoitteita ja periaatteita.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin kadunnimet, s. 105. Helsingin kaupunki, 1970.
  2. Rautatientori ja Asema-aukio: Kaupunkirakenne- ja ympäristöhistoriaselvitys (PDF) (s. 48, 53) 2020. Helsingin kaupunkiympäristö. Viitattu 23.3.2023.
  3. Palkoaho, Milla: Helsinki ehdottaa uutta joukko­liikenne­katua ydin­keskustaan Helsingin Sanomat. 25.8.2023. Viitattu 29.8.2023.
  4. Sinkko-Westerholm, Pipsa: Kaupunki päätti: Kaivo­katu suljetaan yksityis­autoilta Helsingin Sanomat. 19.9.2023. Viitattu 25.9.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]