Kaitapahaputki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaitapahaputki
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Apiales
Heimo: Sarjakukkaiskasvit Apiaceae
Suku: Pahaputket Oenanthe
Laji: lachenalii
Kaksiosainen nimi

Oenanthe lachenalii
C.C.Gmel.

Katso myös

  Kaitapahaputki Wikispeciesissä
  Kaitapahaputki Commonsissa

Kaitapahaputki (Oenanthe lachenalii) on sarjakukkaiskasvien (Apiaceae) heimoon, pahaputkien (Oenanthe) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on korkeakasvuinen, kosteilla paikoilla kasvava ruohovartinen kasvi. Kaitapahaputki muistuttaa jonkin verran pulleapahaputkea (Oenanthe fistulosa), mutta lajit ovat erotettavissa varsien, lehtien ja lehtiruotien ulkonäön perusteella.[1]

Kaitapahaputken varsi voi kasvaa reilun metrin korkuiseksi ja varsi on sileä sekä vähähaarainen. Lehdet ovat kahteen kertaan pariliuskaisia ja liuskat ovat pitkiä sekä kapeita. Ylimmät lehdet ovat kuitenkin vain kertaalleen pariliuskaisia. Kaitapahaputken kukintona on muutamista sarjoista koostuva kerrannaissarja. Yksittäiset kukat ovat pieniä ja valkoisia. Kaitapahaputki kukkii heinä–elokuussa. Hedelmät ovat noin 3 mm pitkiä.[1]

Kaitapahaputkea ei kasva Suomessa. Ruotsissa lajia tavataan harvinaisena Blekingessä ruovikoissa sekä merenrantaniityillä[1].

Kaitapahaputken tieteellisen nimen lajinimi (lachenalii) viittaa 1700-luvun loppupuolella eläneeseen sveitsiläiseen kasvitieteilijään Werner de la Chenaliin[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Den virtuella floran: Smalstäkra (Oenanthe lachenalii) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 1.9.2020. (ruotsiksi)