Kaisa Ranta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaisa Ranta (s. 1980 Rovaniemi) on suomalainen sopraano. Hän opiskeli musiikkia Oulun seudun ammattikorkeakoulussa ja Turun ammattikorkeakoulussa, josta valmistui laulunopettajaksi vuonna 2004. Ranta opiskeli Sibelius-akatemian solistisella osastolla Marjut Hannulan johdolla vuosina 2005–2008. Hän suoritti laulun A-tutkinnon ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2008.

Kaisa Rannan ensiesiintyminen oopperalavalla oli Ilkka Kuusiston lapsille suunnatussa Muumioopperassa vuonna 2002. Lappeenrannan kansallisissa laulukilpailuissa hän sai nuoren lupaavan laulajan erikoispalkinnon vuonna 2004 ja voitti laulukilpailun naisten sarjan vuonna 2006. Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun semifinalisti Ranta oli vuonna 2009.

Ranta debytoi Suomen Kansallisoopperassa (SKOB) W.A. Mozartin pienoisoopperan Zaide nimiroolissa vuonna 2006 heti Lappeenrannan laulukilpailujen voittonsa jälkeen. Suomen Kansallisoopperassa Rannan rooleja ovat olleet Nanetta (G. Verdi: Falstaff), Marian (J. Linkola: Robin Hood), Juliet (E. W. Korngold: Die tote Stadt), kettuneiti (L. Janacek: Ovela kettu) sekä Carlotta Giudicelli (A. Lloyd Webber: Oopperan kummitus). Jyväskylän Oopperayhdistyksen tuotannoissa Rannan rooleja ovat olleet Micaëla (G. Bizét: Carmen) sekä Musetta (G. Puccini: La bohéme). Viimeisimmistä roolitöistä mainittakoon myös Cunegonde (L. Bernstein: Candide) sekä Sophie Scholl (U. Zimmermann: Weiße Rose).

Kaisa Ranta konsertoi aktiivisesti suomalaisten orkestereiden ja kuorojen solistina. Ranta on kysytty solisti kirkollisissa teoksissa, ja teoksista mainittakoon Pergolesin ja Scarlattin Stabat Mater, G. F. Händelin Messias, A. Brucknerin Requiem, G. Faurén Requiem, J. Brahmsin Ein Deutsches Requiem, Lloyd Webberin Reqiem, J. Haydn´n St. Cecilia-messu, W.A. Mozartin Requiem, c-mollimessu ja Exultate, jubilate,  A. Salierin La passione di nostro Signore Gesu Christo, M. Tippettin A Child of Our Time, L. van Beethovenin messu C-duuri ja 9. sinfonia sekä C. Saint-Saensin Jouluoratorio, J. S. Bachin Johannespassio ja Matteuspassio.

Myös C. Orffin Carmina Burana kuuluu Rannan repertuaariin.

Ranta on kotonaan myös aikamme musiikin parissa. Radion Sinfoniaorkesterin solistina Ranta on esiintynyt nykymusiikin kantaesityksissä esim. Uljas Pulkkiksen sinfonisessa runossa Neito sekä Paavo Heinisen Kaukametsä ja Musta kehtolaulu.

Viimeaikaisista levytyksistä mainittakoon Ludvig van Beethovenin Messu C-duuri ja Vestas Feuer (joht. Leif Segerstam, Turun Filharmoninen orkesteri, CCA, Naxos, 2019) sekä Pekka Kostiaisen Triduum Paschale (joht. Ville Matvejeff, Jyväskylän Kaupunginorkesteri & St. Michel Strings, Alba, 2020).

Kaisa Ranta on konsertoinut kotimaan lisäksi Englannissa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Tsekissä, Kroatiassa ja Japanissa.

Kaisa Ranta on ansioitunut myös kevyen musiikin säveltäjänä ja sanoittajana. Hänen sävellyksiään ovat muun muassa Jari Sillanpään levyttämä kappale Taivas tietää ja Finlandersin levyttämä kappale Oikeesti, joka valittiin vuoden iskelmäksi 2006.

Kaisa Ranta on Muhoksen musiikkipäivien perustajia sekä tapahtuman taiteellinen johtaja.

Ranta valmistelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa taiteellista tohtorintutkintoa. Ranta tutkii eri esiintymisympäristöjen lainalaisuuksia polttopisteessään taiteilijan läsnäolo ja yleisökontakti.

Hän on Yle Radio 1:n kuuluttaja vuodesta 2023.

Kaisa Ranta on naimisissa Suomen Musiikintekijöiden toiminnanjohtajan ja Finlanders-orkesterissa pitkään vaikuttaneen Aku Toivosen kanssa.

Ooppera- ja musikaalirooleja sekä konsertteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]