Kairanmaan rata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kairanmaan radalla tarkoitetaan suunniteltua rautatietä, joka haarautuisi Pohjanmaan radasta Vihannissa ja kulkisi ns. Kairanmaan alueella Pulkkilan ja Kestilän kuntien kautta Oulujärven eteläpuolitse silloisen Vuolijoen kunnan Otanmäkeen, jossa se liittyisi vuonna 1953 valmistuneeseen Murtomäki–Otanmäki-rataan.

Hankkeen tarkoitus oli suunnitella mahdollisimman suora rautatieyhteys Kajaanin suunnalta Pohjanmaan radalle ja edelleen Oulun, Raahen ja Rahjan satamiin. Samassa yhteydessä on myös suunniteltu Rahjan satamarataa.

Kuriositeettina mainittakoon, että suunniteltu ratalinjaus oli lähes viivasuora ja se kiersi suurimmat asutuskeskukset kaukaa. Radan suunnittelijat olivat suunnitelleet käyttävänsä epäkäytännöllisiä sivuratoja pääradalta keskustoihin, eivätkä olleet ymmärtäneet, että asutuskeskukset kiertävä rata ei avaisi mahdollisuuksia kannattavalle henkilöliikenteelle.

Rataosaa suunniteltiin eritoten 1950-luvun lopussa, jolloin Otanmäessä kuormatut malmijunat kulkivat Kajaanin ja Kontiomäen kautta Ouluun. Tuolloin rataosuus Oulu–Kontiomäki oli kiskotettu kevein kiskoin, eikä rataosa ollut riittävän hyväkuntoinen raskaita malmikuljetuksia ajatellen.[1] 1950-luvun lopussa suoritettiin joitakin maastotutkimuksia Otanmäen–Vihannin rautatien rakentamista silmällä pitäen,[1] mutta hanketta ei koskaan toteutettu. Rataosasta on myös laadittu perusselvitys vuonna 1982.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lagerblom, Kimmo: Otanmäen malmijunat. Resiina-lehti, 2004, 36. vsk, nro 4, s. 18–21. Loimaa: Museorautatieyhdistys ry, Suomen Rautatiehistoriallinen Seura ry.
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.