Kaiku (veistos)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaiku
Nimi Kaiku
Tekijä Ville Vallgren
Valmistumisvuosi 1887
Taiteenlaji marmoriveistos
Korkeus 153 cm
Sijainti Ateneumin taidemuseon kokoelmat
Paikkakunta Helsinki

Kaiku on Ville Vallgrenin vuonna 1887 veistämä marmoriveistos ja Vallgrenin läpimurtoteos.

Ville Vallgren oli omimmillaan runollisten ja aistillisten aiheiden parissa, joissa ihmishahmo usein yhdistyy luontoon ja sen ilmiöihin. Kaiku-veistoksessa poika kuuntelee keskittyneesti käsi korvallaan. Hänen olemuksessaan on luonnonlapsen tunnelmaa ja rokokoonomaista suloutta. Pehmeä asento kertoo istuvan pojan rentoutuneisuudesta hänen koko olemuksen kuitenkin keskittyessä yhteen asiaan. Istuinalustanaan hänellä on murattien koristama kanto.

Kaiku on tehty nuoren Vallgrenin uran alkuvaiheessa, jolloin hän teki muitakin poika-aiheisia veistoksia. Myöhemmin hän tuli tunnetuksi naisia kuvaavista veistoksista, kuten Havis Amanda.

Veistoksen vaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veistos oli esillä kipsisenä Pariisin Salongissa vuonna 1886, jossa se sai kunniamaininnan. Tämän jälkeen taiteilijalta tilattiin teos marmorisena. Teos kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmaan, johon se on saatu Eversti Hugo Standertskjöldin testamenttilahjoituksena vuonna 1931.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ahtola-Moorhouse, Leena; toim Huusko, Timo: ”Ville Vallgren: Kaiku”, Ateneum-opas, s. 33. Helsinki: Valtion taidemuseo, 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]