Kahukärpänen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kahukärpänen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kaksisiipiset Diptera
Alalahko: Kärpäset Brachycera
Osalahko: Muscomorpha
Heimo: Kahukärpäset Chloropidae
Suku: Oscinella
Laji: frit
Kaksiosainen nimi

Oscinella frit
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Kahukärpänen Wikispeciesissä
  Kahukärpänen Commonsissa

Kahukärpänen (Oscinella frit) on kahukärpästen heimoon kuuluva viljojen tuhohyönteinen, joka on yleinen koko Suomessa. Aikuinen kahukärpänen on pieni 2–3 mm pitkä kiiltävänmusta kärpänen, jolla on kellertävät jalat. Kahukärpäsella on tavallisesti kolme sukupolvea vuodessa. Kuoriutuneet kahukärpäset käyvät munimassa oraisiin, jolloin toukat voivat aiheuttaa oraan kuoleman tai aiheuttaa voimakasta versontaa. Toukka on kellanvaalea ja pieni. Toukat elävät korsissa ja vahingoittavat satoa. Parhaiten kahukärpänen viihtyy kaurassa, mutta aiheuttaa tuhoa myös vehnälle, ohralle ja rukiille. Orastumisvaiheen kahukärpäsmäärän tarkkailuun voi käyttää keltaisia liimapyydyksiä.

Syysviljoilla kahukärpäsen torjunta onnistuu parhaiten, jos vilja kylvetään niin myöhään, että päivän keskilämpötila on alle 10 °C:tta. Tässä lämpötilassa kahukärpaset eivät enää muni.

Kahukärpäsen kemiallisessa torjunnassa torjunta-aineiden tehoaineina käytetään ainakin tau-fluvalinaattia, alfa-sypermetriinia, esfenvaleraattia, lambda-syhalotriinia ja deltametriinia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]