Prinsessa Kaguyan taru

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kaguya-hime no monogatari)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prinsessa Kaguyan taru
かぐや姫の物語
Kaguya-hime no monogatari
Ohjaaja Isao Takahata
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Joe Hisaishi
Kuvaaja Keisuke Nakamura
Leikkaaja Toshihiko Kojima
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Studio Ghibli
Levittäjä Tōhō
Ensi-ilta 23. marraskuuta 2013
Kesto 137 min
Alkuperäiskieli japani
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Prinsessa Kaguyan taru (jap. かぐや姫の物語, Kaguya-hime no monogatari) on japanilainen animaatioelokuva, jonka on tuottanut Studio Ghibli ja ohjannut sekä käsikirjoittanut Isao Takahata. Elokuva sai ensi-iltansa Japanissa 23. marraskuuta 2013.

Elokuvan tarina perustuu japanilaiseen kansantarinaan prinsessa Kaguyasta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bambunleikkaaja nimeltään Miyatsuko löytää pienen tytön hehkuvan bambunverson sisältä. Pitäen häntä jumalan lahjana, hän ja hänen vaimonsa päättävät kasvattaa tämän omanaan kutsuen tätä prinsessaksi. Tyttö kasvaa nopeasti, minkä myötä kylän muut lapset kutsuvat tätä "Bambunvesaksi". Lapsista vanhin, Sutemaru, tulee hyväksi ystäväksi tytön kanssa.

Eräänä päivänä Miyatsuko löytää erään bambunverson sisältä kultaa ja hienoja kankaita. Hänen mielestään tämä todistaa tytön olevan kuninkaallinen ja hän päättääkin tehdä tytöstä oikean prinsessan. Hän muuttaa perheensä kanssa pääkaupungissa sijaitsevaan kartanoon pakottaen tytön jättämään entisen elämän taakseen. Nainen nimeltä Sagami saa tehtäväkseen kouluttaa tytöstä hienon aatelisnaisen. Tyttö kuitenkin tuskailee aateliston tiukkien tapojen kanssa kaivaten entistä elämäänsä maaseudulla.

Kasvaessaan tytölle myönnetään virallinen nimi "Prinsessa Kaguya". Miyatsuko järjestää juhlat, joissa Kaguya kuulee isänsä yrityksistä muuttaa maalaistyttö aatelisnaiseksi rahan avulla. Kaguya pakenee pääkaupungista epätoivoisena ja juoksee vuorille etsimään Sutemarua ja ystäviään, siinä kuitenkaan onnistumatta. Hän pyörtyy lumeen ja herätessään huomaa olevansa jälleen juhlissa.

Kaguyan kaunistuessa kosijat alkavat kiinnostua hänestä. Viisi aatelismiestä yrittää kosia häntä verraten häntä tarunomaisiin aarteisiin. Kaguya kertoo, että nai sen miehen, joka tuo hänelle mainitsemansa aarteen. Kevään saapuessa prinsessa tahtoo nähdä kirsikankukkien kukkivan. Hänen äitinsä ja yksi palvelijattarista vievät hänet maaseudulle kukkivan kirsikkapuun luo. Prinsessa pyörii onnellisena kirsikkapuun ympärillä, kunnes törmää vahingossa pieneen lapseen. Lapsen äiti pyytää Kaguyalta tapahtunutta anteeksi, muistuttaen Kaguyaa tämän ylhäisestä asemasta.

Pääkaupunkiin palatessaan prinsessan kärryt juuttuvat ruuhkaan ja samalla ulkoa kuuluu meteliä. Kaguya huomaa useiden miesten juoksevan ja tunnistaa yhden heistä Sutemaruksi. Kykenemättä hillitsemään itseään hän kutsuu Sutemarua. Tajuten asemansa hän kuitenkin vetäytyy äkkiä kärryn suojiin. Sutemaru yrittää juosta prinsessan perään, mutta eräs mies saa tämän kiinni kanavarkaudesta ja pahoinpitelee hänet Kaguyan todistaessa tapahtumaa kyynelsilmin.

Kosijoista kaksi yrittää lahjoa prinsessan väärennöksillä, kolmas jättää tehtävän kesken ja neljäs lahjoittaa Kaguyalle kukan aarteen sijasta. Miyatsukon vaimo paljastaa kuitenkin petoksen ennen kuin Kaguya ehtii suostua. Kun viimeinen kosijoista kuolee metsästäessään aarretta, Kaguya masentuu. Myös keisari vakuuttuu prinsessan kauneudesta ja yrittää saada tämän muuttamaan luokseen. Prinsessa saa kuitenkin keisarin luopumaan ajatuksesta.

Myöhemmin Kaguya paljastaa vanhemmilleen tulleensa oikeasti Kuusta. Siellä asuessaan hän rikkoi lakia ja toivoi tulevansa karkotetuksi Maahan jotta voisi kokea kuolevaisen elämän. Keisarin kosiessa prinsessaa hän hiljaa rukoili Kuuta auttamaan häntä. Kuu kuuli prinsessan rukouksen, palautti hänen muistonsa ja kertoi, että hänet haettaisiin takaisin Kuuhun seuraavan täydenkuun aikana. Kaguya on kuitenkin jo kiintynyt elämään Maassa eikä tahdo palata takaisin Kuuhun. Miyatsuko vannoo suojelevansa prinsessaa ja alkaa muuttaa kartanoa linnoitukseksi.

Kaguya palaa kotikyläänsä ja löytää Sutemarun. Pari tunnustaa rakkautensa ja he lentävät iloisina maaseudun yllä, kunnes kohtaavat Kuun ja putoavat takaisin Maahan. Sutemaru herää yksin ja kohtaa jälleen vaimonsa ja lapsensa, joten kokemus saattoi olla vain Sutemarun unta.

Täydenkuun yönä Buddhan johtama taivaallisen väen kulkue laskeutuu Kuusta, eikä Miyatsuko pysty estämään sitä. Palvelija antaa Kaguyalle kaavun, joka pyyhkii pois kaikki hänen muistonsa, kun hän laittaa sen päälleen. Hän hyvästelee vanhempansa ennen kuin palvelija pukee kaavun prinsessan päälle, pyyhkien kaikki hänen muistonsa pois. He lähtevät, ja Miyatsukot jäävät suremaan prinsessaa. Kaguya katsoo kohti Maata viimeisen kerran, ja itkee muistellessaan maanpäällistä elämäänsä, joka nyt on hänelle enää vain kaukainen haave.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japaniksi Englanniksi Suomeksi Rooli
Aki Asakura Chloë Grace Moretz

Caitlyn Leone (nuori)

Krista Kosonen
Seera Alexander (nuori)
prinsessa Kaguya
Kengo Kōra Darren Criss Peter Kanerva Sutemaru
Takeo Chii James Caan Markku Huhtamo herra Miyatsuko
Nobuko Miyamoto Mary Steenburgen Eija Ahvo rouva Miyatsuko
Atsuko Takahata Lucy Liu Maija-Liisa Peuhu Sagami
Tomoko Tabata Hynden Walch Saara Lehtonen Menowarawa
Shinosuke Tatekawa George Segal Pekka Autiovuori Inbe no Akita
Takaya Kamikawa James Marsden Aku Laitinen prinssi Ishitsukuri
Hikaru Ijūin Oliver Platt Kari Tamminen ministeri Abe
Ryūdō Uzaki Daniel Dae Kim Pekka Lehtosaari neuvonantaja Ōtomo
Tamaki Kojo John Cho Ruska Lehtosaari neuvonantaja Isonokami
Shichinosuke Nakamura Dean Cain Antti L. J. Pääkkönen keisari
Isao Hashizume Beau Bridges Santeri Kinnunen prinssi Kuramochi
Yukiji Asaoka ylhäisörouva
Tatsuya Nakadai Rasmus Lehtosaari hiilenpolttaja

Lähde[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.