Kaarlo Koroma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaarlo (Kalle) Vilhelm Koroma (ent. v:een 1929 Forsblom) (4. maaliskuuta 1908 Helsinki29. kesäkuuta 2000) oli taidemaalari, kuvataiteilija ja majuri evp. Koroma opiskeli Vapaassa Taidekoulussa iltakurssilla vuosina 1947–1948. Hän debytoi Turussa vuonna 1936. Kaarlo Koroma oli Viipurin taiteilijaseuran merkittävä jäsen. Kaarlo Koroma johti Kuvataiteilijaseniorit ry:n perustamista vuonna 1970. Koroma oli naimisissa Maria o.s. Alasen kanssa ja myöhemmin jäätyään leskeksi Kira o.s. Reinikaisen kanssa.

Koroma maalasi maisemia ja rakenteellisia kaupunkikuvia.[1] Professorin arvonimen hän sai vuonna 1976.

Koroma osallistui lukuisiin Suomen Taideakatemian sekä Suomen taideyhdistyksen kiertonäyttelyihin ja Nuorten näyttelyihin. Hän oli myös mukana muun muassa Suomen Taiteilijain näyttelyissä ja Kuvataiteilijaseniorien näyttelyissä. Hän piti myös lukuisia yksityisnäyttelyitä Turussa, Helsingissä ja Tampereella. Ulkomailla hän osallistui taidenäyttelyihin Tukholmassa, Bukarestissa, Constantassa, Rostockissa, Roomassa, Biarritzissä, Pariisissa, Lontoossa, Ovariossa Portugalissa, Firenzessä, Napolissa, Palazzo Manifestazionessa Italiassa, Göteborgissa, Oslossa sekä kiertonäyttelyyn Intiassa.

Koroman teoksia on nähtävillä Amos Andersonin taidemuseossa, Tampereen nykytaiteen museossa, Wäinö Aaltosen museossa, Helsingin ja Turun kaupunkien kokoelmissa, Helsingin yliopistossa, Sihtolan, Wihuri säätiön, Yrjö A. Jäntin ja Viipurin taiteen ystävien kokoelmissa. Ulkomailla hänen taidettaan on Kunsthallessa Rostockissa ja Templar Housessa Roomassa.

Koroma oli upseerina puolustusvoimissa vuosina 1948–1956.

Kirjalliset työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaarlo Koroma on toimittanut mm. "Suomen Kuvataiteilijat" vuonna 1962, "Suomen Taiteilijaseura 1864–1964", "Maecenas-Kilta 20 vuotta" ja Vollmerin Künstlerlexikonin Suomen osan: "Suomen taidetta 1950-luvulla". Suomen Taide -vuosikirjat hän on toimittanut vuosilta 1961-1969 sekä Taidemaalariliiton 50-vuotishistoriikin. Hän oli myös Taide-lehden toimittaja vuosina 1959-1969 sekä toimitti lukuisia muitakin taidetta koskevia julkaisuja. Koroma on kirjoittanut myös kirjan "Viipurin taiteilijaseura 1930-1980".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Facta osa 5, s. 182. Tietosanakirja Oy, Helsinki. 1969.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]