Kaarinan vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaarinan vaakuna vuodesta 2009. Sama vaakuna oli vuosina 1955–2008 Piikkiön vaakunana.

Kaarinan vaakuna oli alun perin Piikkiön kunnan vaakuna, joka valittiin Kaarinan kaupungin vaakunaksi Kaarinan ja Piikkiön kuntaliitoksen yhteydessä vuonna 2009. Vaakunan piikit viittaavat puhuvasti suoraan Piikkiön kunnan nimeen ja niiden kärjissä olevat apilat maatalouteen.

Vaakunan selitys on ”punaisessa kentässä kolme nousevaa kultaista, apilakärkistä sudenhammasta”. Vaakunan on suunnitellut Ahti Hammar, ja Piikkiön kunnanvaltuusto hyväksyi sen 21. joulukuuta 1954 tekemällään päätöksillä. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 25. helmikuuta 1955.

Kaarinan vaakuna vuosina 1955–2008.

Alkuperäinen Kaarinalle kunnanvaltuuston 25. tammikuuta hyväksymä ja sisäasiainministeriön 13. kesäkuuta 1955 vahvistama vaakuna oli myös Ahti Hammarin suunnittelema. Sen vaakunaselitys oli ”punaisessa kentässä hopeinen, yläreunaltaan rikottu teilausratas; päällikkeenä Pyhä Katariina, oikeassa kädessään miekka ja kohotetussa vasemmassa kädessään avonainen kirja; kaikki kultaa”. Pitäjä on nimetty vaakunassa kuvatun Pyhän Katariina Aleksandrialaisen mukaan, joka oli myös pitäjän 1200–luvulta peräisin olevan kivikirkon, Pyhän Katariinan kirkon suojeluspyhimys. Vuonna 1991, jolloin Kaarinan seurakunnan Turussa sijainnut osa erotettiin Turun Katariinanseurakunnaksi, Kaarinan vanha kirkko sai nykyisen nimensä. Taustalla oleva teilipyörä on puolestaan Pyhän Katariinan attribuutti. Vaakuna muuttui epäviralliseksi kotiseutuvaakunaksi vuoden 2009 kuntaliitoksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.