Kaarina Davis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaarina Davis (s. 1970 Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen sairaanhoitaja ja kirjailija, joka asuu Suomessa ja kirjoittaa suomeksi.

Davis syntyi Yhdysvalloissa suomalaiselle äidille ja amerikkalaiselle isälle. Hän muutti Suomeen seitsemänvuotiaana. Davis työskenteli hoitoalalla vuosina 1987–2004.[1]

Vuonna 2007 ilmestyi hänen esikoisteoksensa Rankka kutsumus - Sairaanhoitajan päiväkirja, joka herätti vilkkaan keskustelun suomalaisesta sairaanhoidosta. Finlandia-raati valitsi Rankan kutsumuksen yhdeksi kuudesta Tieto-Finlandia-ehdokkaasta ennätyksellisen suuresta kilpailijajoukosta. Rankka kutsumus -kirja ja Kaarina Davis saivat Suomen Mielenterveysseuran tunnustuspalkinnon vuonna 2007.

Davis kritisoi Tehyn hampaattomuutta ja vaati hoitajien edunvalvontajärjestelmää olemaan rohkeampi ja ajan tasalla. Davis ehdotti hoitajia kieltätymään perustehtävien ulkopuolelle jäävistä töistä ja kokeilemaan niin sanot­tua italialaista jarrutusta, jossa tehdään vain lain vaatima minimi ja muistutti joukkoirtisanoutumisen voimasta. Lopulta Tehy käytti työtaistelussaan 2007 Suomessa erittäin harvinaista joukkoirtisanoutumisen uhkaa työtaistelunsa painostuskeinona vaatiessaan jäsenilleen 24 prosentin palkankorotusta. Yliopistosairaaloiden kriittisimmistä tehtävistä oli irtisanoutumassa jopa 70–100 prosenttia hoitajista. Palkkasopimus syntyi ennen kuin irtisanoutumiset toteutuivat.

Toisessa kirjassaan Irti oravanpyörästä (2010) Davis kertoo niistä valinnoista, joiden kautta hän päätyi viettämään yksinkertaista ja kiireettömämpää elämää sukutilallaan Hämeenkyrössä. Hän opetteli kantapään kautta elämään pienesti. Kirja tarjoaa monia myönteisiä vaihtoehtoja loppuunpalaneille, masentuneille ja kulutusyhteiskuntaan väsyneille.

Vuonna 2012 Omnian kehittämisyksikkö InnoOmnia valitsi Davisin Vuoden 2012 Toisinnäkijäksi.[2] Tuomariston perustelut: "Kaarina Davis kyseenalaistaa terävästi tämän päivän kulutusyhteiskunnan ja siihen liittyvät trendit. Kirjassaan ’Irti oravanpyörästä’ hän kertoo, kuinka jätti hoitoalan ja vanhan elämän taakseen, hyppäsi pois oravanpyörästä ja muutti maalle. Kirjojen, blogin ja kolumnien kirjoittamisen lisäksi hän kasvattaa ruokansa luonnonmukaisesti ja kerää ruokaa ja polttopuita luonnosta. Hän on suojellut osan metsästään metsien monimuotoisuutta turvaavan METSO-ohjelman kautta. Kilpailutuomariston mielestä Kaarina edustaa ajattelullaan todellista arkipäivän rohkeutta ja kykyä nähdä toisin.

Davisin kolmas teos Toisinnäkijän päiväkirja ilmestyi heinäkuussa 2013.[3] Se kertoo Alhonlahden sukutilan ”viidentoista minuutin paikasta” eli paikasta, jossa vielä 1990-luvulla ei kuulunut yhtään ihmisen aiheuttamaa ääntä viiteentoista minuuttiin ja kuinka nykyään yhtenäistä hiljaisuutta on jäljellä enää harvoin ja silloinkin vain viitisen minuuttia. Kirjan merkittävässä osassa ovat lintu- ja muut luontohavainnot, huoli luonnon pirstoutumisesta, ihmisten luontosuhteesta ja luonnosta vieraantumisesta sekä kaikkialle laajenevista avohakkuista ja rakennushankkeista.

Kaarina Davis tunnetaan yksinkertaisen ja luonnonläheisen elämän puolestapuhujana ja keskustelunavaajana. Hän toimii kotitilansa töiden lisäksi freelancer-kirjoittajana ja kolumnistina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mervi Alatalo: Herätys hoitajat!. Anna-lehti, 19.7.2007. Artikkelin verkkoversio.
  2. Vuoden 2012 Toisintekijä, Toisinnäkijä, Toisinsanoja ja Toisinajattelija on valittu 2.11.2012. InnoOmnia. Viitattu 28.5.2014.
  3. Uusi kirja ilmestynyt: Toisinnäkijän päiväkirja kaarinadavis.com. Viitattu 23.8.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.