Kaapelialus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaapelialus C.S. Global Sentinal

Kaapelialus (kaapelilaiva) on erikoisalus, jota käytetään vedenalaisten metallilangoista tai valokuiduista koostuvien kaapelien laskemiseen, huoltoon ja korjaukseen. Suuri kaapelialus pystyy kertalastauksella kuljettamaan ja laskemaan valokaapelia valtameren ylitykseen tarvittavan määrän. Valtamerissä kaapeli lasketaan keskimäärin 3–4 km:n syvyyteen ilman suojausta. Rannikoilla ja vilkkailla laivaväylillä kaapelille kaivetaan esimerkiksi auralla suojaura, johon se lasketaan.

Kaapeliyhteydessä havaittu vika paikallistetaan kaapelitutkalla, joka mittaa vian etäisyyden kaapelia pitkin. Etäisyyden perusteella saadaan selville vian sijainti, koska kaapeleiden sijainnit on kartoitettu. GPS opastaa kaapelialuksen oikeaan paikkaan ja alukselta lasketaan kaapelin luo vedenalainen robotti, joka katkaisee kaapelin. Robotti nostaa kaapelin päät yhden kerrallaan alukseen, jossa kaapeli korjataan ja tarkastetaan ennen uudelleenupotusta.

Alus voi työskennellä kovassakin merenkäynnissä, kun kaapelin lasku tapahtuu aluksen perästä. Aluksen dynaaminen paikoitusjärjestelmä pystyy pitämään aluksen täsmälleen halutulla paikalla tuulesta ja merivirroista huolimatta kaapelin laskun ja korjauksen aikana.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saarinen, Sirkka: Kaapelialus Telepaatti päivystää aina. Teletekno uutiset, 2003, nro 1, s. 7. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 21.3.2008.