Naiskuoro KYN

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Naiskuoro KYN on helsinkiläinen naiskuoro. Interkultur on tällä hetkellä rankannut KYN:n maailman seitsemänneksi parhaaksi naiskuoroksi[1]. Kuoroa johtaa musiikkineuvos Kaija Viitasalo.

Viime vuosina kuoro on profiloitunut erityisesti etnisen jazzin tulkitsijana. Lisäksi kuoron ohjelmistoon kuuluu jazzia, kansanlauluja, popmusiikkia sekä klassista musiikkia. KYN tilaa jatkuvasti teoksia sekä suomalaisilta että ulkomaisilta säveltäjiltä ja rikastuttaa siten naiskuoro-ohjelmistoa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KYN, alkuperäiseltä nimeltään Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naislaulajat, perustettiin vuonna 1981, kun joukko Helsingin kauppakorkeakoulun naisopiskelijoita kaipasi lauluharrastusta opiskelujensa vastapainoksi. Koska ylioppilaskunnalla oli jo mieskuoro, oli naiskuoron perustaminen luonteva valinta. KYN:n ensimmäiseksi taiteelliseksi johtajaksi valittiin Heikki Saari. Hänen johdollaan KYN keskittyi suomalaiseen kansanmusiikkiin, musikaalisävelmiin sekä iskelmämusiikkiin. Valmistuneet ekonomikuorolaiset perustivat vuonna 1986 Helsingin Ekonomit ry:n alaisen KYN-ekonomien kerhon tukeakseen KYN:n toimintaa sekä taloudellisesti että auttamalla konsertti- ja muissa järjestelyissä. Vuonna 1988 KYN julkaisi ensimmäisen levynsä Kissa vieköön.

Vuosina 1988–1989 kuoron taiteellisena johtajana toimi Laila Tarpila (nyk. Kangas), joka toi kuoron ohjelmistoon amerikkalaiset barbershop-sovitukset. Laila Tarpilan kaudella kuoro teki yhteistyötä porvoolaisen Ladyshave-kuoron ja Tallinnan Polyteknisen Instituutin Naiskuoron kanssa, sekä toteutti menestyksekkään konserttivierailun Tallinnaan.

Kuoro toimi aiemmin Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan eli KY:n alaisuudessa ja on nykyään Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan kerho. KYN:n laulajista osa on Helsingin kauppakorkeakoulun ja nykyisen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoita tai sieltä valmistuneita, mutta laulajia on myös monilta muilta aloilta.

KYN:n nykyinen taiteellinen johtaja Kaija Viitasalo on johtanut kuoroa vuodesta 1989. KYN osallistui pohjoismaisille opiskelijakuorofestivaaleille Trondheimissä vuonna 1993 ja Kööpenhaminassa vuonna 1996. Kuoron ohjelmisto painottuu suomalaisten kansanlaulujen moderneihin sovituksiin sekä uuteen suomalaiseen jazzhenkiseen musiikkiin. Vuonna 2011 vietettiin KYN:n 30-vuotisjuhlavuotta. Vuoteen kuuluivat niin levyprojektin toteuttaminen, levynjulkistamiskonsertti kuin juhlavuosikonsertti ja vuosijuhlat.

Levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KYN on julkaissut yhdeksän levyä: Outo kantele (2018), Jos minä puhuisin sinulle (2016), Virtaan (2011), Hiljaisuudessa valo (2009), Kynnyksellä (2006), Jouluna (2000), Hämärää vailla (1998), Sydän liekeissä (1993) ja Kissa vieköön (1988).

Jouluna on tehty KYN:n jokavuotisten joulukonserttien rauhallisissa ja lämpimissä tunnelmissa. Mukana on englantilaisia Christmas caroleita ja Piae Cantiones -kokoelman joululauluja. Mukaan mahtuu lisäksi perinteisiä suomalaisia ja ruotsalaisia sekä uudempia suomalaisia joululauluja.

Kynnyksellä, esittelee KYN:n nykyistä osaamista ja tyyliä. Se sisältää uutta suomalaista jazzmusiikkia. Levyn kappaleet ovat tunnettujen suomalaisten säveltäjien käsialaa. Osassa kappaleista kuoroa säestää jazzkokoonpano. Kuoron ja jazzbändin yhdistämisessä KYN on edelläkävijä Suomessa.

Hiljaisuudessa valo -levy koostuu sekä perinteisistä joululauluista sekä uusista tunnelmallisesti sovitetuista sävellyksistä. KYN:n rinnalla osassa levyjen kappaleista esiintyy laulaja Mirja Mäkelä, pianisti Kirmo Lintinen sekä saksofonisti Manuel Dunkel.

Virtaan-levy koostuu Jukka Linkolan, Anna-Mari Kähärän ja Soila Sariolan KYN:lle säveltämistä kappaleista. Levyllä kuullaan, miten kuoro ja soittimet yhdistyvät aivan uudella tavalla ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi ja miten etninen jazz virtaa yhä vahvempana. Levyllä esiintyy joukko Suomen eturivin muusikoita: Johanna Juhola (harmonikka), Manuel Dunkel (saksofonit), Kirmo Lintinen (piano), Ville Herrala (basso), Mika Kallio (rummut), Kukka Lehto (viulu), Ulla Lampela (sello), Felix Zenger (beatbox) ja Jussi Chydenius (ääni-improvisaatio).

Jos minä puhuisin sinulle -levy sisältää Mikko Hassisen KYN:lle sekä KYN:lle ja jazzyhtyeelle säveltämää ja sovittamaa etnistä jazzia. Levy koostuu kolmesta osasta. Ensimmäisessä kuullaan jazzsovituksina suomalaisia kansanlauluja ja yksi niihin jo rinnastettava elokuvasävelmä. Toisessa amerikkalaiset jazzstandardit muokataan etniseksi jazziksi suomenkielisin tekstein. Kolmannen osan muodostaa Virpi Stenlundin runoihin sävelletty Jos minä puhuisin sinulle -sarja. Levyllä esiintyvät myös Manuel Dunkel (tenorisaksofoni), Ville Herrala (kontrabasso) ja Mikko Hassinen (lyömäsoittimet).

Kilpailumenestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KYN on niittänyt mainetta niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Vuonna 2000 KYN sijoittui Barcelonassa kansainvälisessä Europe and its Songs -kuorokilpailussa naiskuorosarjan toiseksi ja koko kilpailun kolmanneksi. Kaija Viitasalo sai lisäksi Yleisradion erikoispalkinnon. Kesällä 2001 KYN sai kultaleiman Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa.

Kesällä 2002 KYN voitti naiskuoroille ja -yhtyeille suunnatun Oriveden Klemetti-kilpailun. Syksyllä 2003 KYN voitti Italian Gardajärvellä kansainvälisen In... Canto sul Garda -kuorokilpailun naiskuorojen kansanlaulusarjan. Lisäksi KYN sai jazz-sarjassa kultaa sekä erikoispalkinnon parhaasta tulkinnasta Jukka Linkolan säveltämällä ja Arto Mellerin sanoittamalla kappaleella Lady Day.

Kesällä 2007 KYN sai yhden kultaleiman Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa. Vuonna 2008 KYN läpäisi nauhakarsinnan ja pääsi sen perusteella osallistumaan Corkissa Irlannissa Fleischmann International Trophy -kilpailuun. KYN piti Corkissa myös yhden oman konsertin. Keväällä 2008 KYN:n pitkäjänteinen ja kunnianhimoinen työ palkittiin, kun Suomen naiskuoroliitto valitsi KYN:n vuoden kuoroksi.

Vuonna 2011 kuoro osallistui jälleen Tampereen Sävel -kuorokatselmukseen. Kuoro palkittiin kahden muun kuoron ohella parhaalla tunnustuksella, kolmella kultaleimalla, minkä lisäksi KYN:n taiteellinen johtaja Kaija Viitasalo palkittiin tunnustuspalkinnolla katselmuksen parhaasta esityskokonaisuudesta.

Kesällä 2014 KYN osallistui Riiassa järjestettyihin World Choir Games -kilpailuihin, ja voitti kultaa Champions Competition -luokan naiskuorosarjassa[2]. Lisäksi KYN konsertoi festivaalin taiteellisen komitean kutsumana Jūrmalassa.

Helmikuussa 2017 KYN voitti Grand Prix of Nations -kilpailuissa Berliinissä Mixed, Female ja Male Choirs -sarjan ja tuli toiseksi sekä sai erikoispalkinnon erinomaisesta lavaesiintymisestä Folklore-sarjassa[3].

Ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KYN:n musiikillisia valtteja ovat moni-ilmeisyys, vahva ilmaisuvoima sekä ainutlaatuinen ja monipuolinen ohjelmisto. Kaija Viitasalon johdolla KYN on profiloitunut erityisesti suomalaisen ja ulkomaisen jazzmusiikin tulkitsijaksi. Tällä hetkellä ohjelmiston painopiste on erityisesti uudessa suomalaisessa jazzmusiikissa ja etnisessä jazzissa. Lisäksi ohjelmistoon kuuluu suomalaisia ja ruotsalaisia kansanlauluja, joihin on löydetty uusia, harmonioiltaan rikkaita sovituksia sekä suomalaista viihdemusiikkia.

Koko toimintansa ajan KYN on uudistanut suomalaista naiskuoromusiikkia tilaamalla teoksia suomalaisilta säveltäjiltä. Yhteistyötä on tehty mm. Jukka Linkolan, Mia Makaroffin, Anna-Mari Kähärän, Soila Sariolan ja Säde Rissasen kanssa. Muusikko Jan Hellberg on tehnyt KYN:lle useita kansanlaulusovituksia. KYN:n pitkäaikaisena säestäjänä on toiminut pianisti Kirmo Lintinen. Kuoro on tehnyt yhteistyötä myös tunnettujen suomalaisten muusikoiden kanssa: saksofonistit Sonny Heinilä ja Manuel Dunkel, basistit Tuure Koski ja Ville Herrala, rumpalit Marko Timonen, Mika Kallio ja Markku Ounaskari ja harmonikkataiteilija Johanna Juhola ovat soittaneet KYN:n konserteissa ja levyillä. KYN:n solisteina ovat esiintyneet mm. Soile Isokoski ja Mirja Mäkelä.

KYN keikkailee aktiivisesti niin kvartetin tai tuplakvartetin vahvuudessa ja esiintyy Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun tapahtumissa tehden yhteistyötä myös Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajien kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Interkultur World Rankings interkultur.com. Viitattu 4.3.2020. (englanniksi)
  2. World Choir Games 2014 – Riga: Interkultur interkultur.com. Viitattu 4.3.2020. (englanniksi)
  3. Grand Prix of Nations Berlin 2017 interkultur.com. Viitattu 4.3.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]