KOP-kolmio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
KOP-kolmio keväisenä iltana vuonna 2010.

KOP-kolmio on Turussa Kauppatorin laidalla sijaitseva liikekiinteistö ja ostoskeskus, joka on valmistunut vuonna 1964. Sen on suunnitellut vuonna 1962 arkkitehti Viljo Revell alun perin Kansallis-Osake-Pankin konttoriksi.[1] KOP-kolmio oli Turun ensimmäinen ostoskeskus, ja se oli tehty varta vasten uudenlaiselle ”city-ihmiselle” autoistuvassa kaupungissa. Rakennuksen nimi tulee sen tilaajasta, Kansallis-Osake-Pankista (sittemmin Merita Pankki ja nykyisin Nordea) ja muodosta[2]. Rakennuksen alin kerros on neliskanttinen, mutta muut kerrokset ovat kolmioita[3].

KOP-Kolmio rakennettiin arkkitehti Sebastian Gripenbergin suunnitteleman Postitalon tilalle, joka purettiin 1961[1]. Rakennuttajana aloitti Rakennusliike Ahti A. Ahtola Oy, joka kuitenkin ajautui talousvaikeuksiin ja joutui jättämään urakan kesken. Työtä jatkoi Rakennustoimisto Ruola Oy.

Rakennuksen julkisivu sisäpihan eli ”hypotenuusan” puolelta vuonna 2006.

Rakennuksen julkisivu on travertiinia ja väritys modernistisia periaatteita noudattava valkoinen. Julkisivussa käytetään samoin modernistisesti lasia, paljon enemmän kuin vanhemmissa naapurirakennuksissa. Torin puoleinen kulma jätettiin avoimeksi, ja kadulta nousivat liukuportaat toisen kerroksen pankkisaliin.

Valmistuttuaan vuonna 1964 KOP-Kolmio sai positiivisen vastaanoton kaupungissa, ja sitä pidettiin modernina maamerkkinä sekä tulevaisuuden ratkaisuna[1]. Jälkikäteen rakennusta on arvosteltu Turun rumimmaksi rakennukseksi[4] mm. kuluneen ja likaisen julkisivunsa takia, jota koristivat 90-luvulla räikeät ja sekalaiset mainokset. Saneerauksen jälkeen rakennuksen maine on muuttunut huomattavasti positiivisemmaksi, ja se mielletään nykyään merkittäväksi ja tunnetuksi osaksi Turun keskustanäkymää [1].

Ajan saatossa KOP-kolmio on kokenut useita muutoksia. Alun perin kauppakeskuksen läpi kulki kaksi diagonaalista kauppakäytävää, joiden varrella oli pieniä putiikkeja. Vuonna 1992 Åbo Akademin säätiö osti rakennuksen, ja 1996 sen nimi muutettiin Mezzoksi[1]. Samalla toiseen kerrokseen avattiin ravintola ja alakertaan uusia liikkeitä[3].

Vuonna 2006 kiinteistön osti Turkulaisen Rauno Puolimatkan sijoitusyhtiö[3]. Paria vuotta myöhemmin 2008 valmistui koko rakennuksen kattanut julkisivukorjaus ja merkittävä remontti, jossa mm. pahasti tummunut ulkopinta uusittiin kokonaan[2]. Samalla kiinteistön nimi muutettiin takaisin KOP-Kolmioksi. Remontin jälkeen liiketiloissa on toiminut mm. vaate- ja kenkäliikkeitä kuten H&M, Dinsko, Aleksi 13 sekä useita kahviloita. Rakennuksen ylemmissä kerroksissa toimii lukuisia yrityksiä sekä Lounais-Suomen Maistraatti[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Rauno Lahtinen: Kop-Kolmio, Maamerkki Turun Sydämessä. {{{Julkaisija}}}, 2014.
  2. a b Kop-Kolmio: Historia kop-kolmio.fi. Arkistoitu 10.3.2016. Viitattu 26.8.2016.
  3. a b c Eva Latvakangas: Muuttuva Kaupunki: Postitalon nousu ja tuho Turun Sanomat. 20.5.2015. Arkistoitu 28.8.2016. Viitattu 26.8.2016.
  4. Heikki Möttönen: Kiistelty kolmio. Aamuset, 10.3.2012.
  5. KOP-Kolmio: Liikkeet ja Palvelut kop-kolmio.fi. Arkistoitu 18.9.2016. Viitattu 26.8.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rauno Lahtinen: KOP-kolmio. Maamerkki Turun sydämessä. Raisio: Rausanne, 2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]