KLF6

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

KLF6 (engl. Krupper-like factor 6) on ihmisen geeni. Se sijaitsee kromosomin 10 lyhyessä varressa asemassa 10p15.1. Se koostuu 9268 nukleotidi- eli emäsparista ja se sisältää 4 eksonia, joiden pituudet ovat 218, 574, 124 ja 525 emäsparia.

KLF6-geeni koodaa tuman transkriptiotekijäproteiinia, jonka nimi on yhtäläinen geenin nimen kanssa eli Krupper-like factor 6 (KLF6). Krupper-like factor -proteiinit ovat ryhmä transkriptiotekijöitä eli proteiineja, jotka säätelevät geenien ekspressiota eli ilmenemistä soluissa. KLF-proteiineilla on osoitettu olevan vaikutusta eri biologisiin prosesseihin mukaan lukien karsinogeneesi eli syövän syntyminen. KLF6-proteiinilla on kolme sinkkisormea C-terminaalialueen päädyssä, runsaasti seriiniä ja treoniinia sisältävä keskialue ja hapan alue N-terminaalialueella. Tämän proteiinin sinkkisormet sitoutuvat spesifisesti DNA:n runsaasti guaniinia sisältäviin promoottorialueisiin. Keskialue voi mahdollisesti liittyä proteiinin aktivaatioon tai posttranslationaalisiin säätelyteihin ja hapan N-terminaali voi mahdollisesti olla tärkeä transkriptionaalisessa aktivaatiossa.

KLF6-geenin on todettu mutatoituneen monissa eri kasvaimissa eli tuumoreissa, muun muassa joissakin eturauhassyöpätapauksissa. Usein mutaatioon on liittynyt KLF6-geenin toisen alleelin menetys eli heterotsygotian menetys (engl. Loss of heterozygosity). KLF6-geeni on tuumorisuppressorigeeni, koska sen koodaama KLF6-proteiini kykenee hillitsemään solujen kasvua ja lisääntymistä. KLF6-proteiini muun muassa aktivoi p21-geenin promoottoria aiheuttaen solusyklin säätelijäproteiini p21:n yliekspression, mikä pysäyttää solusyklin p53-proteiinista riippumattomasti. Tuumoreissa esiintyvät mutatoituneet KLF6-proteiinit eivät kykene toimimaan tuumorisuppressoreina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ceshi C, Hyytinen E-R, Xiaodong S, Helin H, Koivisto P, Frierson H, Vessella R, Dong J-T: Deletion, Mutation, and Loss of Expression of KLF6 in Human Prostate Cancer. American Journal of Pathology, 2003, 162. vsk, nro 4, s. 1349–1354. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 23.4.2008. englanti
  • Narla G et al.: KLF6, a Candidate Tumor Suppressor Gene Mutated in Prostate Cancer. Science, 2001, 294. vsk, nro 5551, s. 2563–2566. englanti

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]