Kökarin kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kökarin kirkko
Sijainti Kökar, Ahvenanmaa
Koordinaatit 59°56′52″N, 020°52′40″E
Hiippakunta Porvoon hiippakunta
Seurakunta Ahvenanmaan eteläinen saaristoseurakunta
Rakentamisvuosi 1784
Materiaali harmaakivi
Istumapaikkoja 250
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Kökarin kirkko
Fransiskaanimunkin hauta kirkon seinustalla

Kökarin Pyhän Annan kirkko on pääosin harmaakivestä tehty torniton pitkäkirkko Kökarissa Ahvenanmaan saaristossa. Nykyinen kirkko on tiettävästi Kökarin kolmas. Se rakennettiin vanhan luostarikirkon raunioille hyödyntäen jo olemassa olleita peruskiviä. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1769 Antti Piimäsen johdolla. Kirkko kuitenkin valmistui vasta kymmenisen vuotta Piimäsen kuoleman jälkeen vuonna 1784. Alkuperäisestä suunnitelmasta poikettiin työn kuluessa, ja vanhan luostarikirkon raunioiden kiviä hyödynnettiin mahdollisuuksien mukaan.

Kirkon pohjoisella sivustalla oli alun perin puusta rakennettu sakaristo, joka kuitenkin korvattiin kivirakenteisella vuonna 1876. Erikoinen piirre kirkossa on sen epäsymmetrisyys: länsipääty on perinteinen suorakulmainen, itäinen kuoripääty puolestaan kolmitaitteinen. Kattorakenne on jyrkkälappeinen satulakatto, jonka itäinen pää on aumattu. Kirkon sisäkattona on lautarakenteinen tasalakinen holvi.

Kirkossa on istumapaikkoja 250 hengelle. Pneumaattiset kuusiäänikertaiset ja kaksisormioiset urut on rakentanut Jens Zachariassen vuonna 1911. Kirkon alttaritauluna on G. Sveidelin maalaama Ehtoollisen asettaminen vuodelta 1804. Kirkon pihapiirissä on vuodelta 1846 oleva puinen kellotapuli, joka korjattiin ja rakennettiin osin uudelleen 1878–1879.

Kirkon edeltävät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueella oli ehkä kolmekin peräkkäistä puukirkkoa 1300-luvun jälkipuoliskolta lähtien. Arviolta vuosien 1510 ja 1520 välillä Kökariin rakennettiin harmaakivestä luultavasti kaksilaivainen kirkko fransiskaaniluostarin käyttöön.[1] Vanha luostarikirkko säilyi käytössä ainakin vuoteen 1544, jolloin Kökar liitettiin kappeliseurakuntana Föglöhön. Kirkon tiedetään olleen 1600-luvun puolivälissä raunioitunut, sillä 1640-luvulla annettiin määräys uuden kirkon rakentamisesta.[1] Suorakaiteen muotoinen puukirkko palveli seurakuntaa 1646–1785.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hiekkanen, Markus: Suomen keskiajan kivikirkot, s. 399. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2007. ISBN 978-951-746-861-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kökarin kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.