Képi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muukalaislegioonan sotilaita

Képi on alun perin mm. Ranskan muukalaislegioonalaisen käyttämä päähine (Le Képi Blanc).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1850 kaikki Ranskan sotilasjoukot Afrikassa (muukalaislegioona mukaan lukien) saivat valkoiset univormut ja képit, joissa oli auringolta suojaava valkoinen kangas. Vuonna 1907 univormujen väriksi vaihdettiin khaki, mutta auringon jatkuva paahde ja varusteiden säännöllinen pesu vaalensivat ne kuitenkin nopeasti valkoisiksi.

Képi oli tavallinen päähine myös USA:n sisällissodassa 1861-1865. Etelävaltioiden armeijan sotilaat käyttivät yleensä harmaata ja unionin sotilaat sinistä képiä.

Kenttäpuvut Marokossa ja Algeriassa koostuivat usein paikallisista basaareista ostetuista vaatteista. Ainoa asuste, joka oli aina sama, oli képi. Ennen ensimmäistä maailmansotaa Afrikkaan sijoitettu armeija käytti hyvin moniosaista univormua, toisin kuin legioonalaiset jotka käyttivät sinistä takkia (silloin kun niitä oli saatavilla). Ensimmäisen maailmansodan alkaessa epoletteja, perinteistä képejä ja nappeja joissa oli seitsemänliekkinen kranaatti ei enää saanut mistään. Képi korvattiin armeijan standardilakilla.

Vuonna 1922 yritettiin kaikin voimin palauttaa képi legioonalaisten päähineeksi. Sotaministeriö yritti jatkuvasti estää képin käytön ja vaihtaa sen muihin päähineisiin - tuloksetta. Kenraali Rolletin painostettua ministeriötä se viimein taipui 18. kesäkuuta 1926 ja legioonasta tuli ainoa armeijan yksikkö joka sai käyttää képiä. Ministeriön määräämä képi oli tosin punainen - ei valkoinen, kuten legioonalaiset toivoivat. Kuten arvata saattaa, képit eivät pysyneet punaisina kovin pitkään.

Vuosien 1926 ja 1939 välisenä aikana sota képin väristä raivosi kiivaana. Ministeriö valitti, että valkoinen képi helpotti vihollisen osumista legioonalaisen päähän ja määräsi képin värjättäväksi. Uutta väriä ei määrätty joten képejä alkoi olla purppurasta keltaiseen ja vihreään, useat olivat kaikissa sateenkaaren väreissä. 14. heinäkuuta 1939 legioona marssi Champs-Élysées'tä pitkin valkoisissa képeissään, ja ne olivat tulleet jäädäkseen. Képi virallistettiin univormun osaksi 19. heinäkuuta 1939 (syyskuun ensimmäisenä päivänä 1939 Ranskan armeija aloitti liikekannallepanon Saksan hyökättyä Puolaan.)

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Képi Blanc on muukalaislegioonan tunnus. Monet muutkin rykmentit käyttävät nykyään képiä, mutta eivät valkoista. Myöskään kaikki legioonalaiset eivät käytä valkoista képiä, vaan kersantit ja sotilasarvoltaan korkeammat käyttävät tummansinistä képiä, jossa on punainen yläosa. Samoin sitä käyttävät caporal chefit, joilla on yli kymmenen palvelusvuotta takanaan. Eri sotilasarvot voidaan erottaa toisistaan pienillä muutoksilla képissä (paitsi legioonalaisilla ja caporaleilla). Képiä ei käytetä harjoituksissa ja operaatioissa koska se likaantuu helposti.

Useimmat legioonalaiset kantavat myös tupakoita tai lompakkoaan képin sisällä pään päällä. Periaatteessa Képin sisällä voi säilyttää mitä tahansa kunhan se ei näy ulospäin.

Kun legioonalainen kuittaa päivärahan se tapahtuu perinteisesti tietyllä tavalla. Rahat (aina käteistä) laitetaan pöydälle josta se pyyhkäistään kämmenellä képiin, jonka jälkeen képi heilautetaan päähän yhdellä sulavalla liikkeellä, otetaan asento ja tervehditään palkan maksanutta henkilöä. Nykyään kuitenkin suositaan palkan maksua suoraan tilille.

Képi likaantuu helposti ja koska se on valkoinen, hiki näkyy siinä kiusallisen hyvin. Képin ikää voi pidentää pesemällä se saippualla ja harjalla aina käytön jälkeen.