Kärkölän kirkko (Pusula)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kärkölän kirkko.
Kärkölän kirkon alttaritaulu.
Kärkölän kirkon sankarihauta.

Kärkölän kirkko on vuonna 1842 valmistunut puukirkko Pusulan Kärkölässä Lohjalla. Se on rakennettu kyläkirkoksi aikana, jolloin kylästä kulki pääkirkolle Pusulaan vain kinttupolku. Kirkon alttaritauluna on taiteilija Eeli Jaatisen maalaama Terijoen kirkon alttaritauluksi alkujaan maalattu Kristus asettaa myrskyn.

Eeli Jaatinen kuului Vallilan rykmenttiin (JR47), joka jatkosodan aikana oli sijoitettuna Terijoelle. Jaatinen maalasi taulun Terijoen kirkon sakastissa ja se ehti olla paikoillaan yhdessä jumalanpalveluksessa. Terijoki sijaitsi lähellä rintamaa ja taulua maalatessaan taiteilija joutui ajoittain pakenemaan kranaatteja kirkon kellariin. Sodan jälkeen maalaus päätyi takaisin Jaatiselle. Kärkölän asukkaat ja entiset kyläläiset järjestivät keräyksen, jonka tuotolla (33000mk) he ostivat taulun Jaatiselta. Keräyksen alkuunpanijana oli kylässä 1920-1930-luvuilla toiminut opettaja. Maalaus sijoitettiin kirkkoon vuonna 1948, kun sodan vuoksi pitämättä jäänyt 100-vuotisjuhla järjestettiin.

Kyläkirkkoa käytetään varsinaisiin jumalanpalveluksiin vain suurimpina kirkkopyhinä ja kesällä. Se on myös suosittu kaste- ja vihkikirkko ja siellä järjestetään kesäisin konsertteja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.