Kähäri (Viipurin mlk)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kähäri (myös Kähärilä, ven. Гончаро́во, Gontšarovo) on kylä entisessä Viipurin maalaiskunnassa Suomen luovuttamalla alueella Venäjällä. Kähäri sijaitsi Viipurin maalaiskunnan itäosassa ja sen naapurikyliä olivat Suurpero, Perojoensuu ja Kurikkala. Kylän länsirajalla virtasi Perojoki. Vuonna 1937 kylässä oli 87 asukasta.[1] Kylä oli maatalousvaltainen. Vuonna 1937 siellä oli 152 ha peltoa, 41 ha niittyä ja 239 ha metsää.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talvisodan aikana Kähärin väestö evakuoitiin Keski-Suomeen. Moskovan rauhassa Yläsäiniö muun Viipurin maalaiskunnan kanssa luovutettiin Neuvostoliitolle. Jatkosodassa alue vallattiin takaisin 1941 ja väestö pääsi palaamaan koteihinsa, mutta uusi evakuointi oli edessä 1944.

Neuvostoliitossa Kähäristä tuli Gontšarovon kyläneuvoston keskuskylä. Kyläneuvosto käsitti usean entisen suomalaiskylän alueen Viipurin itäpuolelta entisen maalaiskunnan alueelta. Venäjällä vuonna 2006 tämä kyläneuvostoalue liitettiin edelleen osaksi laajempaa Gontšarovon maalaiskuntaa, johon tuli kuulumaan myös pääasiassa entiset Heinjoen ja Äyräpään kuntien alueet sekä laajempi alue entistä Viipurin maalaiskuntaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kuujo Erkki, Lakio Matti: Viipurin pitäjän historia II, s. 264, 269 ja 273. Helsinki: Viipurin maalaiskuntalaisten pitäjäseura ry, 1982.