Kääretorttu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kääretorttu on rullalle kieritetty leivonnainen. Paistettu taikinalevy ja sen päälle levitetty täyte kieritetään rullaksi ja leikataan poikittaissuuntaan siivuiksi ennen tarjolle asettamista. Taikina on useimmiten perunajauhoilla sitkostettu sokerikakkutaikina. Täytteitä on monia erilaisia, koostuen tyypillisesti marjoista, hedelmistä tai hilloista sekä kermavaahdosta, mascarponesta, rahkasta tai kreemistä. Kääretorttu viimeistellään joko koristelemalla kakun tapaan tai yksinkertaisesti sirottelemalla kidesokerilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kääretortuilla ei ole selkeää yhtenäistä historiaa, mutta eri maissa on erityyppisiä kääretorttuja. Amerikassa on jelly roll, briteillä Swiss roll, Ranskassa biscuit roulé ja Espanjassa brazo de gitano.

Variaatioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kääretortun käyttötapa, joka liittyy historiallisiin henkilöihin, on Charlotte russe eli Charlotte venäläiseen tapaan. Tällöin käytetään pyöreää vuokaa, joka vuorataan sokerikakkusormilla, kakkuviipaleilla tai kääretorttuviipaleilla. Itse sisältö on vanukastyyppistä. Tämän kehitti ranskalainen keittiömestari Antonin Carême Venäjän keisarin Aleksanteri I:n kunniaksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MOLLY O'NEILL: The Perfect Russe The New York Times. 13.12.1998.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kääretorttu.