Kääpiöbanaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kääpiöbanaani
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Zingiberales
Heimo: Banaanikasvit Musaceae
Suku: Banaanit Musa
Laji: acuminata
Kaksiosainen nimi

Musa acuminata
Colla[2]

Katso myös

  Kääpiöbanaani Wikispeciesissä
  Kääpiöbanaani Commonsissa

Kääpiöbanaani[3] (Musa acuminata) on banaanien (Musa) sukuun kuuluva luonnonvarainen kasvi.

Kääpiöbanaani on suureksi kasvava indonesialainen kasvi, joka tuottaa lyhyitä ja isosiemenisiä hedelmiä[4]. Kääpiobanaania käytetään myös huonekasvina. Se kasvaa nopeasti ja saattaa tulla parin metrin pituiseksi. Lehdet ovat kookkaat, jopa metrin mittaiset ja raikkaanvihreät. Kääpiöbanaani vaatii paljon tilaa. Kasvi ei kuki eikä tee hedelmiä normaalissa huoneenlämmössä, mutta saattaa tuottaa Suomen ilmastossa satoa kasvihuoneessa. Yleensä yksi selkeä pääverso, johon ruodilliset lehdet kiinnittyvät kierteisesti. Sivuversoja kasvaa tyvestä.

Kääpiöbanaani vaatii runsaasti valoa, mutta ei kestä suoraa auringon paahdetta. Multa kastellaan kunnolla ja annetaan sitten kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Kärsii kuivassa huoneilmassa, vaatii kosteutusta esimerkiksi suihkuttamalla tai ryhmittämällä kasveja niin, että saadaan aikaiseksi pienilmasto. Kääpiöbanaania ei kannata leikata, sillä se ei haaraudu leikattaessa. Mahdolliset tyvivesat voi irrottaa puolimetrisinä, jos haluaa lisätä kasvia.

  • Lipponen, Hilpo, 2001, Kodin kukoistavat kasvit
  1. Williams, E.: Musa acuminata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2017. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 24.7.2019. (englanniksi)
  2. Musa acuminata Colla Plants of the World online. Viitattu 5.4.2021.
  3. Kääpiöbanaani – Musa acuminata Laji.fi. Viitattu 5.4.2021.
  4. Tanya Lewis, Business Insider: Here's What Fruits And Vegetables Looked Like Before We Domesticated Them ScienceAlert. Viitattu 31.3.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]