Käänteisosmoosi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Käänteisosmoosi (eng. Reverse Osmosis, RO) on prosessi, jossa paineen avulla pakotetaan liuotin (yleensä puhdas vesi) liikkumaan puoliläpäisevän kalvon läpi väkevämmästä liuoksesta laimeampaan päin, eli osmoosiin nähden väärään suuntaan. Käänteisosmoosia on käytetty 1970-luvulta asti veden puhdistamiseen, sekä suolattoman veden tekemiseen merivedestä, että erityisen puhtaan veden valmistamiseen lääketieteen, teollisuuden ja muihin tarpeisiin. Sen avulla voidaan myös tehdä tiivisteitä esimerkiksi tuoremehusta ilman kuumentamista.

Puhtaan veden erottamista merivedestä varten tarvitaan paine, joka on suurempi kuin meriveden aiheuttama osmoottinen paine. Se on noin 29 kPa.[1] Käänteisosmoosilaitteistolla saadaan 95 % suoloista pois. Se riittää hyvin esimerkiksi veneilijöiden juomavesitarpeisiin.[2]

Nykyään käänteisosmoosilaitteistot ovat kilpailukykyisiä tuottamaan tarvittavan makean veden, esimerkiksi Föglön saaristokunnan käyttövesi tehdään suoraan merivedestä RO-laitteistolla. Yksittäisen saaristomökin makean vedentarve on kohtuullisin kustannuksin toteutettavissa[3] Meriveden lämpötilasta riippuen tällaisen laitteiston vuorokausituotto on jopa 3000 litraa. RO-laitteisto on porakaivoa varmempi ratkaisu kallioisissa saaristo-olosuhteissa. RO-laitteistolla voidaan myös pelastaa vanha porakaivo, johon pääsee sekoittumaan suolainen vesi esim. kallion halkeamista.

RO-laitteiston käyttö- ja huoltokustannukset ovat kohtuulliset. Suotimien vuosihuollon kustannus on 100 - 200 euroa, sähköä vesitehdas kuluttaa noin kaksi euroa/1000 litraa valmista makeaa vettä.

Sotkamossa sijaitseva Talvivaaran kaivos on teollisessa mitassa käänteisosmoosia prosessivesiensä hallintaan käyttävä kemianteollisuuslaitos.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timo Vihersaari. Turun yliopisto
  2. Kemian opettajat
  3. Finnvoda
  4. Antti Ylönen: Talvivaaran ongelma: 3,8 miljoonaa kuutiota liikaa vettä kaivosalueella Aamulehti, verkkoversio. 13.1.2013. Alma Media. Viitattu 7.10.2013.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.