Käännösautomaatio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käännösautomaatio[1] tarkoittaa tietokoneohjelman käännöksen ja siihen liittyvien toimintojen automatisointia: lähdekoodin käännös ohjelmiksi ja kirjastoiksi, binääritiedoston paketointi paketinhallintajärjestelmälle ja testaamisen automatisointi.

Historiallisesti varhainen käännösautomaatio on toteutettu makefile-tiedostojen avulla. Nykyisin automaatiota on kahta lajia:

  • käännösautomaatiosovellus
  • käännösautomaatiopalvelin
    • Verkkosovelluksen avulla ohjattava palvelinsovellus, joka toimii ajastetusti tai herätepohjaisesti; jatkuvan integraation palvelin on eräs käännösautomaatiopalvelimen tyyppi.

Käännösautomaation etuna on päivittäisten aikaa vievien ja itseään toistavien tehtävien vähentäminen.[1] Käännösautomaatio on keskeinen osa jatkuvan integraation ja jatkuvan toimituksen kanssa, mutta itsenään se helpottaa standardoimaan ja poistamaan eroja käännöksistä sekä dokumentoimalla keskeisiä osia.[2] Ohjelmointiympäristö voi tehdä osan asioista, mutta kehittäjien tietokoneet ovat erilaisia joka voi johtaa erilaisiin käännöksiin samasta koodista.[3] Manuaalisesti tehdyt käännökset voivat olla puutteellisia kun uusimpien muutoksien haku unohtuu: automaatio varmistaa, että aina käytetään versiohallinnassa ja vain siellä olevia muutoksia.[3] Yksikkötestaamisen suorittaminen voi jäädä ihmiseltä tekemättä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Clark, Mike (2004). Pragmatic Project Automation: How to Build, Deploy, and Monitor Java Apps. The Pragmatic Programmers.. ISBN 978-0974514031. 
  • Martin, Ken & Hoffman, Bill: Mastering CMake : updated for CMake version 1.8. Kitware, 2003. ISBN 1-930934-09-2. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lahtinen, Kalle: Mittausohjelmiston testausmenetelmien kehitys urn.fi. 2014. Viitattu 14.3.2022. (englanniksi)
  2. Build Automation: The Foundation of Your CI/CD Pipeline sealights.io. Viitattu 14.3.2022. (englanniksi)
  3. a b c Joe Enos: Automated Builds: The Key to Consistency infoq.com. 2.1.2013. Viitattu 14.3.2022. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Build automation