Jyrkän työväentalo Honkapirtti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TSL:n Honkapirtti
Jyrkän työväentalo
Jyrkän työväentalo Sonkajärvellä.
Jyrkän työväentalo Sonkajärvellä.
Sijainti Jyrkkä, Sonkajärvi / Ranta-Toivala, Kuopio
Rakennuttaja Jyrkän Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys ry
Runkorakenne hirsi
Julkisivumateriaali lauta
Pituus 10 m
Leveys 9,4 m
Korkeus 3,6 m
Kerrosala 94 m²
Tilavuus 338 m³
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Jyrkän työväentalo Honkapirtti oli ensin Sonkajärven kunnan Jyrkän kylässä ja myöhemmin Kuopion kaupungin Ranta-Toivalan kaupunginosassa sijainnut työväentalo.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyrkän sosialidemokraattinen työväenyhdistys perustettiin vuonna 1945. Samana vuonna se osti hirsisen talon kehikon, joka oli ollut autiona tuohikaton alla lähes 40 vuotta. Yhdistys kunnosti talon ja käytti sitä vuoteen 1956 saakka, jolloin se päätyi Kuopion sosialidemokraattisen piirin omistukseen. Piiri lahjoitti talon Työväen Sivistysliitolle, ja se siirrettiin vuonna 1972 Kuopion Ranta-Toivalaan kurssi-, kokous- ja huvihuoneistoksi. Siinä käytössä talo oli edelleen vuonna 1988.[1] Talon myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa.

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talo oli täyshonkaa, ja sitä kutsuttiin toisinaan ”Honkapirtiksi”. Sen pinta-ala oli 94 m² ja korkeus 3,6 m. Talo oli sähköistetty.[1]

Toimintaa työväentalolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1950 Sonkajärven Karjalaiset ry piti talossa Kalevalajuhlan.[2] Honkapirtti oli TSL:lle siirryttyään opetus-, kokous-, illanvietto- ja juhlakäytössä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Hyvönen, Onni: Pohjois-Savon Työväentalot. Kuopio: Pohjois-Savon Sos.dem. Kulttuurityöntekijät ry., 1988. ISBN 951-99956-5-X.
  2. Laatokka digi.kansalliskirjasto.fi. 16.2.1950, no 38. Viitattu 27.10.2022.