Juutalaisuuteen kääntyminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juutalaisuuteen kääntyminen on prosessi, jonka kautta ei-juutalaisesta henkilöstä tulee juutalainen. Kääntymisprosessin yksityiskohdat riippuvat maasta ja seurakunnasta. Hepreaksi tätä prosessia kutsutaan nimellä giur.

Juutalaiset ovat etnis-uskonnollinen[1] kansa,[2] ja juutalaisuuteen kääntyminen ei ole henkilölle vain uskonnollinen muutos, vaan käännynnäisen katsotaan myös liittyvän juutalaiseen kansaan.[3] Usein juutalaisuuteen kääntymisen taustalla ovat sosiaaliset motiivit: syynä on yleensä ei-juutalaistaustaisen avioliitto juutalaisen kanssa tai isänpuolinen juutalainen sukutausta,[4] joka monen juutalaisuuden suuntauksen mukaan vaatii kääntymisprosessin sillä perinteisesti halakhan mukaan juutalaisuuden katsotaan periytyvän vain äidin suvusta.

Kääntymisprosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki juutalaisuuden suuntaukset ja ryhmät, lukuun ottamatta joitakin syyrianjuutalaisia ryhmiä, ovat nykyään avoimia kääntymiselle. Yleensä kääntymistä ohjaa rabbi, ja prosessiin kuuluu juutalaisuuden opiskelua ennen varsinaista kääntymisseremoniaa. Perinteisen halakhan mukaan kääntymisseremoniassa on kolme osaa: bet din, ympärileikkaus ja upottautuminen mikveen eli tevila. Bet din on juutalainen tuomioistuin, joka yleensä koostuu kolmesta rabbista ja joka keskustelee kääntyvän henkilön kanssa ja hyväksyy virallisesti kääntymisen. Jos kääntyvä henkilö on mies tai poika, kuuluu rituaalinen ympärileikkaus kääntymisseremoniaan. Jos kyseinen henkilö on jo ympärileikattu aikaisemmin, tehdään symbolisesti ympärileikkausta vastaava toimenpide eli hatafat dam brit. Viimeinen osa kääntymistä on mikveen upottautuminen, jonka jälkeen henkilö on virallisesti juutalainen.[5][6]

Kääntyminen juutalaisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juutalaisuudessa kääntymiseen ei ole perinteisesti kannustettu vaan kääntyviä on usein varoitettu, koska juutalaisen uskon mukaan ei-juutalaisten ei ole välttämätöntä tai tarpeellista kääntyä juutalaisuuteen. Juutalaisuuteen kääntymisen jälkeen henkilön asema on uskonnollisessa elämässä lähes sama kuin syntyperäisen juutalaisen. Käännynnäisestä voi esimerkiksi tulla rabbi. Käännynnäisen on kuitenkin kiellettyä mennä naimisiin kohenin kanssa, ja sallittua mennä naimisiin mamzerin kanssa, toisin kuin syntyperäisen juutalaisen. Myös kuninkaan tai tuomarin asema on käännynnäisiltä kielletty.[7][8] Koska juutalaisen lain mukaan henkilö on juutalainen vain, jos joko hänen äitinsä on juutalainen, tai hän on kääntynyt juutalaisuuteen, juutalaisen isän ja ei-juutalaisen äidin lasten tulee erikseen kääntyä juutalaisuuteen ollakseen juutalaisia. Usein yhden juutalaisuuden suuntauksen piirissä kääntyneitä ei hyväksytä toisen suuntauksen piirissä juutalaisiksi. Esimerkiksi ortodoksijuutalaiset eivät pidä reformi- ja konservatiivijuutalaisia käännynnäisiä juutalaisina.[9]

Nykyään kääntymisen taustalla on usein parisuhde ei-juutalaisen ja juutalaisen välillä: joko juutalaisen isän ja ei-juutalaisen äidin lapsi haluaa kääntyä, tai ei-juutalainen puoliso haluaa omaksua puolisonsa uskonnon. Juutalaisuuden keskeisimmät perinteiset halachiset lähteet kuitenkin kieltävät kääntymisen avioliiton takia,[10] minkä takia ortodoksijuutalaisuudessa avioliiton takia kääntymistä ei monin paikoin sallita,[11][12][13] ja kääntyjän tulee vakuuttaa rabbit siitä, että avioliitto juutalaisen kanssa ei ole kääntymisen motiivi.

Koska juutalaisuuteen kääntyminen on kuitenkin periaatteessa mahdollista kenelle tahansa, juutalaisuuteen on kaikkina aikoina kääntynyt myös ihmisiä hengellisistä syistä ilman perhesiteitä ja joistakin näistä henkilöistä on tullut tärkeitä hahmoja juutalaisuudessa. Esimerkiksi kuuluisimman juutalaisen Tooran arameankielisen käännöksen tekijä, Onkelos, oli roomalainen käännynnäinen juutalaisuuteen ilman perhesiteitä.[14] Useat Mishnassa ja Talmudissa mainittujen henkilöiden kuten rabbi Akivan ja rabbi Meirin on perinteen mukaan katsottu olevan käännynnäisten jälkeläisiä ja myös juutalaista kansaa tuomareina johtaneet Shemaja ja Avtaljon olivat käännynnäisiä.[15] Talmudin mukaan rabbi Elazar b. Shamu'a opetti juutalaisen kansan karkottamisen Israelin maasta muiden kansojen keskuuteen tapahtuneen sitä varten, että ihmiset voisivat kääntyä juutalaisuuteen ja liittyä juutalaiseen kansaan.[16]

Lasten kääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lasten käännyttäminen juutalaisuuteen on mahdollista, ja tämä on yleistä esimerkiksi silloin kun juutalainen perhe adoptoi ei-juutalaisen lapsen. Lapsena kääntyneellä on kuitenkin mahdollisuus perua kääntymisensä tullessaan uskonnollisesti täysikäiseksi, eli bar tai bat mitsva -iässä, jos hän ei halua enää olla juutalainen.[17]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Behar, Doron & Yunusbayev, Bayazit & Metspalu, Mait & Metspalu, Ene & Rosset, Saharon & Parik, Jüri & Rootsi, Siiri & Chaubey, Gyaneshwer & Kutuev, Ildus & Yudkovsky, Guennady & Khusnutdinova, Elza & Balanovsky, Oleg & Semino, Ornella & Pereira, Luisa & Comas, David & Gurwitz, David & Bonne-Tamir, Batsheva & Parfitt, Tudor & Hammer, Michael & Villems, Richard. (2010). The genome-wide structure of the Jewish people. Nature. 466. 238-42. 10.1038/nature09103.
 2. Gil Atzmon, Li Hao, Itsik Pe'er, Christopher Velez, Alexander Pearlman, Pier Francesco Palamara: Abraham's Children in the Genome Era: Major Jewish Diaspora Populations Comprise Distinct Genetic Clusters with Shared Middle Eastern Ancestry. American Journal of Human Genetics, 11.6.2010, nro 6, s. 850–859. PubMed:20560205. doi:10.1016/j.ajhg.2010.04.015. ISSN 0002-9297. Artikkelin verkkoversio.
 3. BBC - Religions - Judaism: Converting to Judaism www.bbc.co.uk. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
 4. Zaitsev, Kira: Conversion to Judaism : Finnish gerim on giyur and Jewishness. Helsingin yliopisto, 2019.
 5. MJL: How to Convert to Judaism My Jewish Learning. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)
 6. Diamant, Anita: Covenant of Circumcision My Jewish Learning. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)
 7. Mamzer Jewish Virtual Library. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)
 8. Rivka C. Berman: Forbidden Marriages According to Halacha, Jewish Law Jewish Celebrations. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)
 9. Conversion to Judaism Jewish virtual library. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)
 10. Rabbi Josef Karo: ”268:12”, Shulchan Aruch. Rabbi Josef Karo.
 11. Leniency Within the Orthodox Movement My Jewish Learning. Viitattu 25.8.2021. (englanniksi)
 12. Sarah Esther Crispe: Conversion and Marriage Chabad.org, Jewish Woman.
 13. Aish com staff: Conversion to Judaism aishcom. Viitattu 25.8.2021. (englanniksi)
 14. Onkelos the Convert Orthodox Union. Viitattu 25.8.2021. (englanniksi)
 15. TORCH: Torah Weekly www.torchweb.org. Viitattu 25.8.2021.
 16. Talmud Bavli, Masechet Pesachim, 87b
 17. Epstein, Lawrence J.: Converting Infants and Children My Jewish Learning. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)