Juustonaksut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juustonaksuja.

Juustonaksut tai juustosnacksit ovat maissijauhosta suulakepuristettuja ja yleensä juustojauheella maustettuja pikkusuolaisia. Perinteisesti juustonaksut ovat putkimaisia ja usein käyrän mallisia. Juustonaksuja tehdään myös palloina, jolloin niitä voidaan nimittää juustopalloiksi.

Juustonaksut sisältävät yleensä noin kolmanneksen rasvaa ja yli puolet hiilihydraatteja. Kevytversioissa rasvamäärä on yleensä alennettu 20 prosenttiin, mutta tällöin hiilihydraattien suhteellinen osuus on yleensä vastaavasti korkeampi.[1]

Juustonaksuja voidaan maustaa erimakuisten juustojauheiden lisäksi esimerkiksi pekonijauheella.

Juustonaksut keksittiin Yhdysvalloissa eläinten rehua valmistaessa vuonna 1935. Eläintenruokavalmistaja Flakall Corporation käytti tuotannossaan jauhinta, joka rouhii kuivaa maissia  hiutaleiksi. Tukkeutumisen estämiseksi sen läpi syötettiin säännöllisesti kostutettua maissia. Jauhimen lämmön ansiosta maissi olikin koneen läpi päästyään paisunut naksumaiseen muotoon. Yrityksen työntekijä Edward Wilson vei naksuja kotiinsa kehittääkseen maustamistavan naksuille.[2]

Juustonaksuja valmistaa Suomessa muun muassa Taffel. Juustonaksut tulivat Taffelin valikoimaan 1980-luvulla.[3] Tosin jo vuonna 1961 mainostettiin Helsingin Sanomissa yhdysvaltalaisia Cheez Doodles -”juustorapeita”, joita sai vain Helsingin Talouskaupasta[4].

  1. http://www.taffel.fi/tuotteet.asp?tuote=17# (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Juustonaksut keksittiin vahingossa - valmistettaessa rehua eläimille www.iltalehti.fi. Viitattu 10.2.2024.
  3. http://www.taffel.fi/historia.asp (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Amerikan airueet JUUSTORAPEET cheez doodles. (Helsingin Talouskaupan mainos.) Helsingin Sanomat, 26.4.1961, s. 3. Näköislehti (maksullinen).
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.