Juuso Syrjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juuso Syrjä
Juuso Syrjä Sorjosen kuvauksissa Liettuassa lokakuussa 2010.
Juuso Syrjä Sorjosen kuvauksissa Liettuassa lokakuussa 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt12. heinäkuuta 1975 (ikä 48)
Tampere
Ammatti elokuvaohjaaja
elokuvakäsikirjoittaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Juuso Syrjä (s. 12. heinäkuuta 1975 Tampere [1]) on suomalainen elokuvaohjaaja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mainoselokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen mainoselokuvansa Juuso Syrjä ohjasi vuonna 1998, asiakkaana oli Orionin Multivita. Mainoselokuvia hän on sittemmin ohjannut yli 500 kappaletta niin Suomessa, kuin myös ulkomailla. Hän on ohjannut mainoselokuvia useille kansainvälisille tuotemerkeille, kuten McDonald’s, Bacardi, Finlandia Vodka, Nokia, Schweppes, Adidas, Snickers, Samsung ja Nokia Siemens Networks. Laajimman huomion Suomessa hänen mainoksistaan on saanut kohuttu ja lopulta sensuroitu kampanja SAK:lle, jossa Oiva Lohtanderin esittämä öykkärimäinen johtaja mässäili ruualla ja pilkkasi työläisiä, jotka eivät edes vaivaudu äänestämään. Syrjä on voittanut myös useita palkintoja, joista muun muassa 2010 Grand Prix-palkinnon [2] Tallinnan Kuldmuda-gaalassa kampanjastaan Eesti Energialle.

Syrjä on ohjannut viime vuosina erityisesti tabletop-filmejä eli ruoka- ja juomamainoksia. Syrjä on ollut kuvaamassa mainoselokuvia ja musiikkivideoita ympäri maailmaa, esimerkiksi Japanissa, Kuubassa, Brasiliassa, Kazakstanissa, Englannissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juuso Syrjä on ohjannut useita menestyneitä ja kansainväliseen maineeseen nousseita musiikkivideoita muun muassa Darudelle ja Bomfunk Mc’s:lle. Hänet on palkittu muun muassa vuonna 2000 Suomen parhaasta musiikkivideosta (konemusiikin historian suurimpiin klassikoihin lukeutuvasta ja kaikkien aikojen menestyneimmästä suomalaisesta kappaleesta Daruden “Sandstorm”) Jyrki Video Awardsissa [3]. Vuonna 2001 Syrjä palkittiin samassa gaalassa vuoden parhaasta hip-hop-videosta Fintelligens featuring Petter & PeeWee “Stockholm-Helsinki”. Juuso Syrjän viimeisimpiä musiikkivideoita ovat Cheekille vuonna 2013 ohjattu ”Kuka Muu Muka”, sekä kaksi musiikkivideota Hong Kongin suosituimpiin artisteihin kuuluvalle G.E.M:lle, jonka videot kuvattiin Los Angelesin alueella.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 valmistui Syrjän ohjaama animaatioelokuva Ella & Aleksi – Yllätyssynttärit [4].

Televisio-ohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syrjä on ollut tekemässä myös useita televisio-ohjelmia, kuten Cook It Raw – Lapland ”Into the Wild” (2010) sekä Saran ja Meri-Tuulin Metropolit (2012) [5] . Cook It Raw [6] -dokumenttielokuvassa oli mukana maailman parhaita kokkeja, yhteensä 15 kokkia eri maista. Mukana olivat esimerkiksi Rene Redzepi (Noma, Copenhagen), Alex Atala (D.O.M., Sao Paolo), David Chang (Momofuku, Ko) ja Yoshiro Narisawa (Les Creations De Narisawa).

Varsinainen läpimurto tapahtui suomalaisessa rikosdraamasarjassa Sorjonen. Juuso Syrjä on ainoana ohjaajana mukana kaikilla kolmella tuotantokaudella [7] ja hän toimii myös vuosina 2018-2019 kuvattavan kolmannen kauden pääohjaajana. Sorjosen esittäminen alkoi Yle TV1:llä syksyllä 2016. Sarjaa on luonnehdittu Suomen ensimmäiseksi nordic noir -sarjaksi[8].

Sorjonen voitti vuoden 2016 Kultainen Venla -gaalassa parhaan draamasarjan palkinnon[9] . Lisäksi Ville Virtanen palkittiin sarjasta parhaan miesnäyttelijän palkinnolla [10], ja Anu Sinisalo parhaan naisnäyttelijän palkinnolla [11] .

Kansainvälinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sorjonen-sarjan englanninkielinen nimi on Bordertown[12] , ja se valittiin huhtikuussa 2016 ainoana pohjoismaisena tuotantona kahdentoista Cannesissa, MipTV-festivaaleilla esitettävän kansainvälisen draamasarjan joukkoon. Sarja oli esillä myös Pariisissa SerieMania-festivaaleilla. Saksassa sarja esitettiin SKY Deutschland -kanavalla ja Ranskassa CanalPlay-kanavalla. Myös yhdysvaltalainen videopalvelu Netflix osti Sorjosen ensimmäisen [13] ja toisen kauden esitysoikeudet. Sarjan toinen kausi nähdään Netflix-palvelussa 8. helmikuuta 2019 alkaen[14]. Ensimmäinen tuotantokausi levisi merkittäviin maihin, kuten Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Britanniaan, Norjaan, Ruotsiin ja Venäjälle. Sorjonen on tuottaja Matti Halosen mukaan myyty jo yli 180 maahan[15]. Sorjosta pidetäänkin suomalaisten tv-sarjojen kansainvälinen uranuurtajana [8]

Syrjä on työskennellyt ympäri maailmaa ja hänellä on edustuksia useilla markkinoilla. Los Angelesissa Syrjä on työskennellyt useissa tuotannoissa ohjaten muun muassa McDonaldsin mainoksia Kalifornian markkinoille.

Tällä hetkellä Syrjä työskentelee Sorjosen 3 kauden parissa[16] sekä edistää useita tulevia tuotantoja.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]