Juuri

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Juuri (kasvi))
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo kasvin osasta. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Vesikasvatuksen avulla kasvaneita juuria.

Juuri on kasvin lehdetön, tavallisesti maanalainen osa, joka kiinnittyy varteen ja kasvaa suurin piirtein alaspäin, mutta juuristo eli juurien muodostama kokonaisuus voi myös levittäytyä vaakatasossa. Juuria on erilaisia Juuren päätehtävät ovat veden ja ravinteiden varteen nostaminen sekä kasvin paikallaan pitäminen maaperässä. Juuren toiminta perustuu osmoosiin, ja juuren sisällä sijaitseva neste on väkevämpää kuin ulkopuolella sijaitseva neste.

Juuri on joko pääjuuri tai lisäjuuri. Pääjuureksi kutsutaan selvästi yhtenäistä, paksua, suoraan alaspäin tunkeutuvaa juurta, jollainen on mm. voikukalla. Lisäjuuri taasen haarautuu moneen, lähellä maanpintaa laajalle ulottuvaan juurihaaraan. Lisäjuuri on mm. heinäkasveilla.

Näistä haarautuvat juurikarvat, jotka mahdollistavat veteen liuenneiden ravinteiden oton. Poikkeustapauksessa koko juuri voi puuttua, kuten sammalilta, tai juurikarvat, kuten metsämännyltä, jolloin juurikarvoja korvaavat sienirihmat. Ne elävät kasvin kanssa molemminpuolisessa hyötysuhteessa eli symbioosissa.

Juuren päässä on suojaava juurenhuntu, joka varmistaa juuren kasvamisen ja maahan tunkeutumisen. Se on yleensä ihmissilmälle näkymätöntä. Juuren kasvaminen vaatii kosteutta, ja nuoren kasvin kasvupyrähdys alkaa vasta juurten kehityttyä.

Juuret ravinnonlähteinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juuret ovat erikoistuneet erilaisiin tehtäviin. Ravinnon kannalta tärkeimpänä voidaan pitää mukulajuurta, joka on ravintosäiliönä toimiva juuri, jollainen on mm. porkkanalla. Luonnossa esiintyviä syömäkelpoisia juuria nimitetään juuriksi. Ihmisen kasvattamina niitä nimitetään juureksiksi.[1] Luonnonkansat, kuten keräilijä-metsästäjät, etsivät maasta ravinnokseen juuria.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nurmi Timo (toim.) 1998: Uusi suomen kielen sanakirja. Jyväskylä: Gummerus. ISBN 951-20-5244-X.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Juuri.