Justin Rose

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Justin Rose vuonna 2008.
Mitalit
Maa:  Iso-Britannia
Miesten golf
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Rio de Janeiro 2016 Miesten yksinpeli

Justin Peter Rose (s. 30. heinäkuuta 1980 Johannesburg, Etelä-Afrikka) on englantilainen golfaaja, major-voittaja ja olympiavoittaja vuodelta 2016.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rose nousi ensimmäistä kertaa julkisuuteen vuoden 1998 Britannian avoimessa golfturnauksessa 17-vuotiaana amatöörinä, kun hän onnistui viimeisellä reiällä lyömään suoraan väylältä reikään birdien, ollen lopulta neljäs. Hän siirtyi ammattilaiseksi seuraavalla viikolla, mutta karsiutui viimeisiltä kierroksilta 21 kertaa peräkkäin.

Rose voitti ensimmäisen ammattilaiskilpailunsa, Etelä-Afrikassa pelatun Dunhill Championshipin vuonna 2002. Hänet oli rankattu golfin virallisella ranking-listalla maailman 33. parhaaksi miesgolfinpelaajaksi vuonna 2003. Vuonna 2004 hän pelasi pääosin Amerikassa PGA Tourilla. Rose ei kuitenkaan saavuttanut kovinkaan suurta menestystä ja putosi 50 parhaan joukosta ranking-listalla. Hänen sijoituksensa lasku jatkui alkuvuonna 2005, ja hän päätti lopettaa kokonaan European Tourilla pelaamisen, keskittyen Yhdysvaltain kentille. Rosen suorituksiin tämä ei vaikuttanut, ja vuoden puolessavälissä hän oli pudonnut sadan parhaan joukosta. Saman vuoden elokuussa Rose päätti palata takaisin European Tourille. Hänen vuoden 2005 paras sijoituksensa tuli myöhemmin samalla viikolla, kun hän johti Buick Championshipia ennen päätöskierrosta, jolla putosi kolmanneksi. Hän sai vielä loppuvuodesta vielä muutaman hyvän sijoituksen.

Syyskuussa 2006 pelatussa Kanadan avoimessa turnauksessa Rose johti PGA Tourin kilpailua ensimmäistä kertaa ennen viimeistä kierrosta. Englantilaisen harmiksi hänen kierroksensa (74 lyöntiä) ei riittänyt voittoon. Hän sijoittui toiseksi Disney Resort Tournamentissa ja oli 47. eniten ansainnut golfaaja 1,629 miljoonan dollarin turnauspalkkioillaan. Marraskuussa 2006 Rose voitti Australian Mastersin, joka oli samalla hänen ensimmäinen voittonsa neljään vuoteen. Hänen hyvät sijoituksensa jatkuivat, kun hän sijoittui vuoden 2007 US Mastersissa viidenneksi. Rose oli rankingissa ensimmäistä kertaa 20 parhaan joukossa 2007, ollen 17.

Vuoden 2012 Ryder Cupissa Rosella oli merkittävä rooli Euroopan joukkueen voittaessa Yhdysvallat nousemalla viimeisenä päivänä historiallisesti voittoon neljän pisteen takaa-ajoasemasta. Rose toi Euroopalle finaalipäivänä pisteen voittamalla Phil Mickelsonin.

16. kesäkuuta 2013 Rose voitti ensimmäisen Major-turnauksensa ottamalla Merionin kentällä Yhdysvalloissa Yhdysvaltain avointen mestaruuden ensimmäisenä englantilaisena sitten vuoden 1970, jolloin turnauksen voitti Tony Jacklin. Jaetulle toiselle sijalle kahden lyönnin päähän Rosesta jäivät Yhdysvaltojen Phil Mickelson ja Australian Jason Day. Voittonsa ansiosta Rose nousi maailmanlistalla maailmanrankingissa kolmanneksi.

Rion olympialaisissa vuonna 2016 Rose voitti olympiakultaa tuloksella 16 lyötiä alle kentän ihannetuloksen (parin).[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]